MENIU

IMPOZIT pe premiile copiilor, într-o comună din Vaslui - primarul dă cu o mână, ia cu alta

Elevii din comuna vasluiana Pogonești au fost recompensați de Ziua Copilului cu premii în valoare de 50 de lei. 

Cu toate acestea, în buzunarele copiilor au ajuns doar 45 de lei și asta pentru că 5 lei au fost opriți de administrația locală, pe motiv că reprezintă impozitul. 

Decizia consilierilor locali a fost aspru criticată de părinți, iar specialiștii ANAF spun că aleșii locali nu aveau de ce să taxeze sumele de bani pentru că, potrivit legii, premiile sub 6.000 de lei nu se impozitează. 

Decizia de a-i premia pe cei 185 de elevi care învață la școala din Pogonești a fost adoptată la rectificarea bugetară votată de consilierii locali la sfârșitul lunii mai. Consilierii au aprobat amendamentul prin care fiecare copil primea câte 50 de lei.  

Explicația primarului - cu o mână se dă, cu alta se ia

Primarul comunei Pogonești a confirmat că premiile elevilor au fost impozitate.

”Așa prevede Codul Fiscal, un impozit de 10%. A fost greșeala noastră. Ar fi prebuit să prevedem o sumă mai mare și să rămână cu 50 de lei în mână”, a explicat primarul Mihai Apostu.

Explicația primarului este însă contrazisă de însăși codul fiscal invocat. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vaslui au precizat că, potrivit prevederilor Codului Fiscal, veniturile din premii până la cel mult 6.000 de lei/premiu nu sunt impozabile.