MENIU

Moment revoltător la Zilele Culturale Maghiare. Imagini cu Hitler, Lenin şi ISIS, la un concert

Moment revoltător la Zilele Culturale Maghiare. Imagini cu Hitler, Lenin şi ISIS, difuzate la un concert

Poliţia Cluj s-a autosesizat în privinţa unui concert susţinut de Nagy Feró şi formaţia Beatrice, la Zilele Culturale Maghiare, în timpul căruia au fost difuzate imagini cu Hitler, Stalin şi membri ai organizaţiei teroriste ISIS, verificând dacă a fost încălcată legea privitoare la interzicerea promovării de simboluri fasciste, rasiste şi xenofobe.

Poliţia Cluj s-a autosesizat şi verifică imaginile difuzate în timpul concertului susţinut de Nagy Feró şi formaţia Beatrice, marţi, la Zilele Culturale Maghiare, când pe un ecran de pe scena din Piaţa Unirii au apărut imagini cu Adolf Hitler, Lenin şi ISIS.

”Poliţia s-a autosesizat cu privire la concertul în cauză şi analizează materialele video pentru a vedea dacă manifestarea întruneşte elementele unor infracţiuni prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Ulterior se va stabili dacă vor fi persoane învinuite pentru această infracţiune”, a declarat, vineri, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.

La rândul lor, organizatorii spun că în imaginile de pe ecranele din Piaţa Unirii au apărut personaje care au marcat într-un mod tragic şi regretabil istoria europeană şi mondială.

”Ne exprimăm regretul că mesajul transmis în cadrul concertului nu a fost înţeles, iar către publicul larg a fost transmis un mesaj greşit. Pe ecranele din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în timpul melodiei Secolul XX, au apărut imagini cu figuri care au marcat într-un mod tragic şi regretabil istoria europeană şi mondială. Precizăm că versurile cântecului se îndreaptă împotriva acestor figuri istorice şi a ideologiilor nocive ale acestora. Versurile cântecului caracterizează actele acestora drept teroare şi coşmar”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

De asemenea, organizatorii afirmă că se delimitează de orice acţiune cu caracter extremist şi că prin cele peste 500 evenimente de la fiecare ediţie încearcă să promoveze caracterul multicultural al oraşului Cluj-Napoca.

”Organizatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj condamnă orice acţiune extremistă. Zilele Culturale Maghiare din Cluj reprezintă de 7 ani un eveniment cultural care este o punte între comunitatea maghiară şi comunitatea română. Am fost şi suntem susţinătorii tuturor evenimentelor care au sprijinit şi sprijină Clujul în demersurile sale de a deveni Capitală Europeană a Tineretului in 2015, respectiv pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Organizatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se delimitează în mod categoric de orice declaraţie sau gest cu caracter discriminator sau instigator la ură şi, în general, de orice declaraţie sau gest care ar putea leza publicul”, se mai arată în comunicat.

Imaginile care au ajuns în atenţia Poliţiei au fost difuzate în timp ce formaţia cânta o piesă numită ”Secolul XX”, ale cărei versuri sunt: "Sunt maghiar, m-am născut maghiar/Trădători şi răufăcători m-au condus/Încotro ne duce vântul, pe noi cei 16 milioane?/Urăsc tot secolul XX!/Glorioasa teroare albă şi lagărul de muncă de la Recsk/Dachau şi Siberia/Trianon şi Cotul Donului/O spune-mi Doamne! O spune-mi!/De ce sunt toate acestea?/Şi spune-mi până când va mai dura?/Horthy a venit pe calul alb/Stalin gonea pe maşini de război,/Hitler a adus arma minune/Istoria ne-a bagat în buzunar!/Ce mai urmează, nu ştiu/E ca un coşmar/Acolo unde se termină totul/1956/O spune-mi Doamne! O spune-mi!/De ce sunt toate acestea?/Şi spune-mi până când va mai dura?".

Evenimentul Zilele Culturale Maghiare se află în acest la a şaptea ediţie şi se desfăşoară în perioada 14 - 21 august.

Sursa: news.ro