MENIU

Imaginea care dă astronomia peste cap! Așa arată materia neagră. Specialiștii sunt în extaz

Materia întunecată a fost intuită în urmă cu câteva zeci de ani, dar a rămas întotdeauna aproape imposibil de observat.

 

Totuși, acum astronomii au reușit să creeze prima imagine compusa a unui filament de materie întunecată. Acesta conectează galaxii din Univers.

Imaginile ne duc cu un pas mai departe față de predicții și ne oferă ceva ce putem vedea și măsura”, spune Mike Hudson, profesor de astronomie la University of Waterloo, din Canada. Materia întunecată este o substanță misterioasă care ar reprezenta aproximativ 27% din Univers, iar aceasta nu emite, nu reflectă și nu absoarbe lumină, fiind imposibil de detectat, în afara momentelor când exercită forțe gravitaționale sau când alterează lumina galaxiilor distante, producând efectul de lentilă gravitațională.

Hudson și coautorul lucrării, Seth Epps, au folosit efectul slab de lentilă gravitațională pentru a surprinde imaginea materiei întunecate. Efectul produce ilustrații ale galaxiilor care apar ușor deformate datorită unei mase precum materia întunecată, arată playtech.ro.

În cadrul lucrării, cei doi au arătat că s-au folosit de două seturi de date, un catalog de grupuri de galaxii care erau deformate, dar și un catalog de galaxii care aveau distanțele măsurate corect. Mai bine de 23.000 de perechi de galaxii au fost combinate, acestea fiind localizate la aproximativ 4,5 miliarde de ani-lumină.

Astfel, cei doi au reuști să creeze o imagine compusă sau o hartă care ne arată prezența materiei întunecate între galaxii. Hudson arată că filamentul din ”imagine” reprezintă media celor 23.000 de galaxii.

 

Mai multe articole despre:
astronomie imagine astronomi materie neagra