MENIU

Imagine șocantă în magazinele din Venezuela: banii sunt puși pe cântar, nu-i mai numără nimeni

Bani pe cântar în Venezuela / sursa foto: Bloomberg

Pe vremuri, moneda națională din Venezuela - bolivarul - era una dintre cele mai puternice valute din regiunea Americii, acum ea nu mai valorează aproape nimic, iar oamenii au ajuns să prefere să cântărească teancurile de bani în loc să-i mai numere.

Nimeni nu știe cu exactitate care este ritmul inflației în Venezuela, însă unele estimări spun că ar putea ajunge la 1.500% în acest an, ceea ce înseamnă că prețurile s-au scumpit de peste 15 ori într-un an.

Oamenii merg la cumpărături cu genți masive pline de bancnote, scrie Bloomberg, în condițiile în care cea mai valoroasă hârtie, cea de 100 de bolivari, nu valorează nici măcar 10 cenți.

Proprietarii magazinelor au găsit o metodă mai simplă de a primi banii de la clienți: preferă să-i cântărească decât să-i numere. “Este trist, dar probabil că brânza valorează mai mult decât banii de pe acest cântar", spune unul dintre vânzători.

“Când se ajunge la cântărirea banilor, lucrurile sunt foarte grave. Este clar o inflație galopantă”, a explicat Jesus Casique, director financiar la Capital Market Finance.

Cântărirea banilor amintește scene din episoadele anterioare de hiperinflaţie, cum ar fi Germania după primul Război Mondial, Iugoslavia anilor '90 şi Zimbabwe acum 10 ani.

Mai multe articole despre:
Venezuela