MENIU

Îi venea să strănute şi s-a abţinut. Ce a păţit după aceea este ireal!

Ce se întâmplă, de fapt, când strănuţi de două sau de mai multe ori consecutiv

Deși mulți spun că este un gest de politețe, abținerea de la strănut reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Un bărbat din Marea Britanie a învățat această lecție neplăcută, după ce a fost spitalizat timp de șapte zile ca urmare a faptului că a încercat să nu strănute.

Potrivit unui raport din „British Medical Journal”, bărbatul în vârstă de 34 de ani a ajuns la urgențe cu gâtul umflat, acuzând dureri puternice și dificultăți la vorbire și la înghițire. Potrivit declarațiilor acestuia, problemele au apărut după ce a încercat să evite un strănut puternic, ținându-se de nas și având gura închisă.

Medicii și-au dat seama că încercarea lui de a-și reprima strănutul a dus la o ruptură a gâtului. Acest lucru a permis bulelor de aer să pătrundă în țesăturile din gât și piept, ceea ce a dus la dificultățile de vorbire și la celelalte simptome.

Îngrijorați de posibilitatea unei infecții și alte posibile complicații, doctorii i-au pus un tub prin care l-au hrănit și i-au administrat antibiotice. Britanicul și-a revenit complet acum, dar medicii trag un semnal de alarmă și spun că abținerea de la strănut atrage consecințe negative.

„Atunci când strănuți, aerul iese din tine cu o viteză care poate atinge până la 150 km/ oră. Dacă oprești această presiune, atragi o mulțime de consecințe negative”, explică Anthony Aymat, medic la Spitalul Universitar Lewinsham din Londra.

Specialistul mai spune că cei care îşi reprimă un strănut pot suferi probleme la nivelul gâtuluim nasului și urechilor sau chiar un anevrism.

În concluzie, trebuie să ne îngăduim întotdeauna un strănut. Bineînțeles, nimeni nu vrea să fie autorul unui strănut care împrăștie germeni în jur, dar există o modalitate de a tempera aceste efecte și de a strănuta normal în același timp. Și anume, să punem un șervețel în dreptul gurii. În acest fel eliberezi aerul și microorganismele din corp, dar îi protejezi și pe cei din jur, întrucât previi răspândirea microbilor.

Dacă nu ai un șervețel la îndemână, o altă soluție (deși nu 100% eficientă) este să strănuți în dreptul cotului, ci nu în palme așa cum suntem obișnuiți. După ce ai strănutat, este foarte important să te speli pe mâini pentru a îndepărta bacteriile și virusurile care rămân pe piele. Ai grijă să folosești apă fierbinte și săpun pentru cel puțin 20 de secunde, mai ales înainte de a mânca, conform unica.ro.

Mai multe articole despre:
sănătate strănut