MENIU

IGSU: Peste 1.400 de exerciții de intervenție și de răspuns în situații de urgentă, derulate în 2016

<p>Incendiu &icirc;n Constanţa. Acoperișul unei case a luat foc</p>

Peste 1.400 de exerciții pentru testarea capabilităților de intervenție și de răspuns în situații de urgență complexe au fost derulate la nivelul unităților subordonate Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în primele luni ale acestui an, potrivit unui comunicat.

Conform sursei citate, în șase dintre simulările derulate în această perioadă, în județele Suceava, Sibiu, Ialomița, Sălaj, Giurgiu și Galați, exercițiile au presupus și declanșarea Planului Roșu, care asigură mobilizarea, integrarea și conducerea performantă a forțelor și mijloacelor necesare optimizării răspunsului în situații de risc, scrie Agerpres.

Potrivit IGSU, exersarea tehnicilor specifice de intervenție în situații complexe (cutremur, inundații, incendii, accidente etc.) valorizează misiunile specifice și constituie modalități de pregătire a societății civile în ceea ce privește comportamentul ce trebuie adoptat înainte, în timpul și după producerea unui eveniment major.

Începând cu intervențiile uzuale — acordarea de prim-ajutor și stingerea incendiilor — și până la cele soldate cu victime multiple și pagube considerabile, salvatorii acționează integrat, alături de structurile și instituțiile cu atribuții în managementul tipurilor de risc.

Aplicațiile cu forțe și mijloace în teren au presupus scenarii variate, cât mai apropiate de realitate, și au vizat testarea planurilor de cooperare și coordonare a echipajelor de intervenție la locul de manifestare a incendiilor, accidentelor chimice cu implicații pe amplasament, respectiv a celor înregistrate pe căile de transport.

"Pregătirea temeinică a salvatorilor rămâne unul dintre pilonii pe care se construiește succesul misiunilor, iar pentru susținerea acestui deziderat aplicațiile tactice planificate la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență vor fi derulate pe tot parcursul anului", se precizează în comunicatul citat.

Mai multe articole despre:
pompieri incendiu IGSU