MENIU

ÎCCJ confirmă sancțiunea aplicată Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenței de către Uniunea Națională A Executorilor Judecătorești din România (UNEJ), menținând amenda în valoare totală de 593.089 lei (aproximativ 131.798 euro), informează Consiliul Concurenței printr-un comunicat.

În 2012, Consiliul Concurenței a sancționat UNEJ pentru încălcarea reglementărilor în domeniu atât prin crearea unei bariere la intrarea în profesie, fixând o taxă excesivă și discriminatorie, cât și prin stabilirea unor cheltuieli de executare ce exced cadrului legal, scrie Agerpres.

În urma unei investigații, Consiliul Concurenței a constatat că, în septembrie 2010, UNEJ a introdus o taxă de intrare în profesie de 5.000 euro, de la plata căreia erau scutite rudele și afinii de gradul I ai celor aflați deja în profesie. În acest fel, s-a creat o categorie de privilegiați — rudele și afinii de gradul I ai executorilor judecătorești prezenți deja în profesie, care, prin scutirea de la plata acestei taxe, sunt avantajați în raport cu ceilalți potențiali executori judecătorești, creându-se toate premisele consolidării ideii de casta profesională bazată pe legături de familie.

De asemenea, UNEJ a identificat și a stabilit o listă a cheltuielilor de executare silită aplicabile tuturor membrilor profesiei. Aceste cheltuieli excedau cadrul legal (Legea nr.188/2000), fiind diferențiate de onorariile stabilite de ministrul Justiției. Membrii UNEJ, care trebuiau să respecte lista cu "cheltuieli", reprezintă întreaga piață a executorilor judecătorești și în acest fel nu a mai existat niciun fel de presiune concurențială care să mențină aceste cheltuieli la un nivel mai mic.

Mai multe articole despre:
sancţiune ÎCCJ