MENIU

Iaşi: O persoană care depusese plângere în cazul dealerului Honda şi-a primit maşina după şase luni

Iaşi: O persoană care depusese plângere în cazul dealerului Honda şi-a primit maşina după şase luni

Una dintre persoanele care a depus plângere în cazul dealerului autorizat Honda din Iaşi, Hachi Motors SRL, ce a încasat bani de la mai multe persoane cărora însă nu le-a mai livrat maşinile sau motocicletele, a primit, după şase luni, autoturismul pentru care plătise aproximativ 18.000 de euro.

Prorectorul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași, profesorul Irina Lungu, a dat în judecată, în luna martie, societatea Hachi Motors, dar şi Honda România, după ce, în decembrie 2013, a achitat 18.000 de euro pentru un autoturism Honda Civic, pe care însă nu l-a primit.

La sfârşitul săptămânii trecute, Irina Lungu a fost chemată la Bucureşti, la reprezentanţa Honda, pentru a-şi ridica maşina, pe care ar fi trebuit să o primească încă din luna ianuarie.

Femeia susține că, în noul contract cu cei de la Honda, se obligă să renunțe la acțiunea depusă în instanță împotriva companiei.

"Am fost contactată de către cei de la Honda România și a avut loc o înțelegere tripartită între Honda România, Hachi Motors și mine. În urma semnării unui contract, Honda a preluat de la Hachi Motors «creanța de cesiune și paguba». Atunci mi s-a spus că voi primi mașina în interval de o săptămână, iar la finalul acestui interval m-am deplasat la București unde am fost întâmpinată de președintele Honda din România, Takashi Kano și managerul de vânzări, Florin Niță", a declarat Irina Lungu pentru corespondentul MEDIAFAX.

Odată cu maşina, femeia a primit un instructaj și un plin de benzină pentru a putea merge acasă, la Iaşi.

"Tot comportamentul a fost ireproșabil, însă nu s-a amintit deloc de incident altfel decât cu «ne pare rău pentru situația creată». Ideea este că, până la urmă, am cumpărat o mașină la preț integral și nu promoțional", a spus cadrul didactic, explicând că mai are de recuperat aproximativ 4.000 de euro, reprezentând costuri ale procedurilor legale pe care le-a declanşat după ce a văzut că nu a primit mașina la termenul stabilit iniţial.

Reprezentanții Honda România au refuzat să exprime un punct de vedere privind soluționarea cazului, însă surse din interiorul companiei au spus că un contract similar a fost încheiat cu o persoană din Piatra Neamț, care, de asemenea, achitase integral un autoturism, fără însă să-l primească. Aceasta ar urma să intre în posesia maşinii în cursul săptămânii viitoare.

Şi bărbatul din Piatra Neamț înaintase acțiuni în instanță împotriva Honda România, după ce fusese păgubit de dealerul din Iaşi, Hachi Motors SRL.

Inspectoratul de Poliție Judeţean Iași a deschis un dosar penal în acest caz, pentru înșelăciune, după ce mai multe persoane au reclamat că au plătit integral sau sume în avans pentru autoturisme sau motociclete Honda, însă dealerul autorizat al companiei din Iaşi, Hachi Motors SRL, nu le-a mai livrat autovehiculele şi nici nu le-a înapoiat banii.

Profesoara Irina Lungu, prorector al Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi, declara, în luna mai, că a achitat 18.000 de euro pentru un autoturism Honda Civic, iar contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat în decembrie 2013 cu dealerul autorizat Honda din Iaşi, Hachi Motors.

Întrucât până în martie nu a primit autoturismul respectiv, profesoara a dat în judecată societatea Hachi Motors, aflând că în situaţia ei mai sunt cel puţin încă zece persoane care au plătit avansul pentru a cumpăra o maşină sau o motocicletă Honda.

De asemenea, Irina Lungu preciza că a extins acţiunea în instanţă şi împotriva celor de la Honda România, pe care îi considera responsabili de faptul că nu şi-au asumat în întregime acţiunile unei firme care funcţiona sub emblema Honda.

Conform informaţiilor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la Hachi Motors SRL, administratorul Ionuţ Săviuc are un capital de 5%, restul de 95% fiind contribuţia lui Mihail Rusu, un cetăţean din Republica Moldova.

Mai multe articole despre:
Honda