MENIU

Hărțuirea sexuală în universități, un fenomen ALARMANT, ce ia tot mai mult AMPLOARE - Studiu

Hărțuire sexuală

Aproape jumătate dintre studenții care au participat la un studiu despre hărțuirea sexuală spun că au căzut victime acestui fenomen. Potrivit studiului făcut de Centrul FILIA, peste 90% dintre agresorii din universități sunt bărbați, relatează Realitatea PLUS. 

Ne uităm, în primul rând, la procentul studenților care spun că au fost hărțuiți sexual în facultate. Astfel, 15% au răspuns că au trecut de mai multe ori prin asta, aproape 15% dintre respondenți au spus că au experimentat așa ceva o dată, în timp ce 69% spun că nu li s-a întâmplat.

Când vine vorba despre cele mai des întâlnite forme de hărțuire sexuală, victimele menționează cel mai des expunerea unor părți ale corpului sau contactul fizic sexual explicit. Vorbesc, de asemenea, despre fotografii, e-mail-uri sau mesaje cu conținut sexual, comentarii legate de aspectul fizic, glume și bancuri cu tentă sexuală. Nu lipsesc atingerile nedorite.

studiu, studiu hartuire sexuala, har

Din studiul Centrului FILIA reiese și faptul că cele mai multe fapte de hărțuire au fost comise de profesori – 46% iar de studenți – 40%.

Când vine vorba de sexul agresorilor, vedem că cei mai mulți sunt bărbați – peste 91%. Și femeile comit astfel de fapte, însă numărul lor este mult mai mic.

La studiu au participat 386 de studenți și absolvenți din peste zece universități publice și private din țară. Din cele 368 de persoane care au răspuns la chestionar, cele mai multe sunt de gen feminin (85%), cu vârste cuprinse între 20-29 de ani (86%). 

Rezultatele acestui studiu vin în completarea datelor publicate de Agenția pentru Drepturi Fundamentale ale Uniunii Europene, care concluzionează că 110 milioane de persoane din UE sunt victimele hărțuirii în fiecare an. 

 

Printre principalele cauze ale hărțuirii sexuale în universități se numără:

- lipsa sancțiunilor corespunzătoare a faptelor de hărțuire sexuală (21%);

- tendința de blamare a victimei și lipsa de solidarizare cu aceasta (19%);

- lipsa de proceduri clare privind raportarea și depunerea plângerilor privind hărțuirea sexuală (16%);

- raportul de putere dintre profesori/profesoare și studenți/studente (16%);

- gradul de informare scăzut privind faptele de hărțuire sexuală (16%);

- lipsa informării cu privire la drepturile și obligațiile studenților/angajaților (11%).