MENIU

HAOS la Înmatriculări Timiș după reținerea celor 9 polițiști în dosarul mitei

Poliție

Arestarea a nouă polițisti de la Serviciul de Înmatriculări din Timișoara, acuzați de coruptie, a dat peste cap activitatea instituției. Timișorenii nu mai pot primi numere de înmatriculare permanente, după ce toți cei responsabili de eliberarea acestor certificate au fost arestați, relateză Realitatea PLUS. 

Prefectura Timișîn subordinea căreia se află Serviciul de Permise și Inamtriculari, a anunțat  eliberarea numerelor definitive a fost suspendatăfiind eliberate doar "numere roșii".

"Începând de miercuri, 16 iunie, vor fi preluate documentele în vederea eliberării autorizațiilor provizorii de circulație (numere roșii) pentru persoanele care au avut programare luni, 14 iunie și miercuri, 16 iunie. Pentru a evita aglomerația la ghișeurugăm  cei care au rezervare  se prezinte la ora înscrisă în programare. Ghișeele de înmatriculare definitivă în circulație rămândeocamdatăînchise", se arată înt-un comunicat al Prefecturii. 

Măsursa vine la scurt timp după ce nouă din cei zece agenți de poliție de la Serviciul de Înmatriculări din Timişoara, ridicaţi, luni, de către anchetatori într-un dosar în care sunt cercetați pentru luare de mită, au fost reținuți de oamenii legi. Potrivit anchetatorilor, valoarea mitei s-ar fi ridicat la aproximativ 100.000 de lei în numai patru luni. 

Agenţii, care lucrau la Serviciul de Înmatriculări auto, la ghișee, primeau șpăgi pentru a rezolva mai repede actele. De exemplu, ei încasau o taxă mai mare decât cea prevazută de lege pentru înmatricularea unui autoturism. Acțiunea de astăzi vine după patru luni în care activitatea suspecților a fost monitorizată de cei de la anticorupție.
 
Pentru a-i ridica pe cei zece suspecți, cei de la Serviciului Anticorupție Timiș i-au chemat  la un seminar de prevenție pe teme de corupție, relatează realitateadetimis.net
 
Când au ajuns, cei zece agenți au fost ridicați de cei de la DGA și duși pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș. Acestia sunt acuzati ca ar fi incasat spagi pentru a urgenta dosare de inmatriculare pentru mai multe masini
 
La scurt timp după ce informațiile au apărut în spațiul public, Direcția Generală Anticorupție (DGA) a emis un comunicat de presă, potrivit căruia, astăzi, 14 iunie 2021, la delegarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, polițiștii anticorupție ai DGA – Serviciul Județean Anticorupție Timiș au pus în executare un număr de 10 mandate de aducere față de 10 agenți de poliție din cadrul S.R.P.C.I.V. – Compartimentul Înmatriculare și Evidență a Vehiculelor Rutiere Timișoara, suspectați de săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită.

"În fapt, din cercetări a rezultat că, pe parcursul a numai 4 luni (perioada ianuarie – mai 2021), aceștia au pretins și primit, prin intermediari, în mod repetat și consecvent, cu titlu de mită, diferite sume de bani (între 20 și 100 de lei), totalizând aproape 100.000 de lei, pentru îndeplinirea/neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv înmatricularea unor autovehicule fără programare sau prin procesarea mai multor seturi de dosare de înmatriculare auto la o singură programare.

În perioada menționată, cercetările au evidențiat înfăptuirea a 384 de acte materiale de luare de mită.