MENIU

HAOS în Sănătate: Angajările în spitale și serviciile de urgență, BLOCATE - Alexandru Rafila, decizie crucială după Ordonanța Austerității

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Este haos în sistemul medical din cauza ordonanței austerității! Deși sănătatea ar fi trebuit exceptată de la măsurile dure, iar oficialii au făcut apel către unitățile medicale să scoată posturi la concurs, angajările nu se pot face! Este nevoie de un memorandum al Ministerului Sănătății care să fie inclus în ordonanța de urgență. În același timp, medicii amenință și ei cu greva generală, ca și profesorii.

Sistemul medical din România este afectat major de Ordonanța austerității. Angajările la stat au fost blocate, iar posturile de care este atât de mare nevoie în spitale, DSP și alte instituții sanitare nu se mai pot ocupa. De exemplu, în multe județe, proceduri de concurs au fost anulate la servicii de ambulanță sau in alte instituții. Între timp, medicii amenință cu declanșarea grevei generale ce va duce la blocarea spitalelor. 

Sănătatea dar și Educația ar fi trebuit să fie exceptate din Ordonanța Austerității din punctul de vedere al angajărilor pe parcursul acestui an.  

În acest moment este necesar ca Ministerul Sănătății să trimită către Guvern un Memorandum, care să fie inclus apoi, după aprobare, în Ordonanța Austerității, în vigoare deja după publicarea în Monitorul Oficial.

Ministrul Alexandru Rafila a dat asigurări managerilor de spitale că va cere Guvernului derogare pentru angajarea medicilor în spitale, chiar dacă în acest moment angajările la stat sunt limitate printr-o ordonanță - Ordonanța Austerității.

Ministrul Alexandru Rafila a făcut un apel la toate spitalele publice, la managerii acestora să scoată la concurs posturile de medici și asistenți medicali de care au nevoie. Peste 1.000 de medici specialiști nu au unde să lucreze, a declarat ministrul Alexandru Rafila duminică, 14 mai, cu ocazia sesiunii extraordinare a examenului de rezidențiat. Ministrul a precizat că există județe în care sunt mai puțin de 10 medici de urgență. De exemplu, în județul Timiș, la Serviciul de Ambulanță, toate posturile scoase la concurs au fost acum anulate, transmite Realitatea PLUS

„Am făcut apel la toate spitalele să din România sa scoată posturile la concurs. Acum sigur ca ne găsim intr-o perioada în care exista o ordonanța care limitează angajările în toate sectoarele, nu numai în sistemul sanitar. Au fost diverse discuții dacă sănătatea și învățământul sunt sau nu incluse în ordonanța. Eu o sa fac apel din nou la.spitale sa solicite posturile de medici, de asistenți medicali de care au nevoie și sa le scoată la concurs.

Voi face un memorandum în guvern ca să aprobe scoaterea la concurs a acestor posturi chiar dacă exista în vigoare această ordonanța.

Mi se pare o nedreptate și nu pot să o accept și nu are niciun fel de raționalitate să avem peste o mie de medici care au devenit specialiști și să nu aibă unde să lucreze”, declara Alexandru Rafila, duminică, 14 mai.