MENIU

Hameiul e cunoscut ca ingredient al berii, dar sigur nu ştiai ASTA despre el!

Hameiului i-au fost stabilite, în decursul timpului, numeroase proprietăți terapeutice, fiind eficient în ameliorarea sau vindecarea unui număr impresionant de boli.

Hameiul proaspăt are un gust amar aromat și un miros caracteristic puternic. Conține ulei volatil, rezine, humulona și lupulona, flavonoide, glicozide, tanin, colină, minerale, pectine, fructoză, compuși oxigenați și substanțe estrogene.

Preparatele pe bază de hamei vizează o mare diversitate de afecțiuni, având efecte neurosedative, somnifere, calmante la nivelul sistemului nervos, antibacteriene, antiseptice, antivomitive, vermifuge, antitusive, hipotensive, diuretice, tonic-amare, vitaminizante, antiscorbutice, relaxante, aromatizante, mineralizante și fortifiante.

Beneficiile hameiului pot fi obținute folosind infuzia mai mult sau mai puțin concentrată din conuri uscate și mărunțite, decoctul din amestec cu alte plante medicinale, tinctura, uleiul de hamei sau pulberea din conuri uscate și măcinate, scrie Agerpres.

Curele cu infuzie de hamei pot previn instalarea osteoporozei. Aceste sunt recomandate și în reglarea tulburărilor nervoase, având efecte în caz de insomnie, nevroze, amețeli, depresie psihică, stări de neliniște și de panică, fobii, melancolie, anxietate, Parkinson, tulburări emoționale legate de pubertate și de maturizare sexuală. Este, de asemenea, cunoscut efectul de reglementare a creșteri părului de pe corp (reduce căderea părului și reduce creșterea părului în exces).

În bolile aparatului digestiv sunt recomandate infuzia sau decoctul pentru vindecarea următoarelor afecțiuni: gastrite, prin stimularea secrețiilor gastrice, steatoză hepatică, insuficiență biliară, indigestii, crampe stomacale, balonări cu gaze intestinale, lipsa poftei de mâncare și paraziți intestinali.

În bolile renale și genitale, hameiul intervine benefic în cazurile de vaginită, leucoree, cicluri menstruale dureroase, incontinență urinară (enurezis) la copii și bătrâni, bufeuri de căldură la debut de menopauză. De asemenea, împiedică formarea calculilor renali și a infecțiilor la nivelul vezicii și a canalelor urinare. Prin efectul antispastic, ajută la dilatarea căilor de evacuare a calculilor renali.

În bolile pulmonare, preparatele pe bază de hamei acționează contra tusei spastice, bronșite și, mai ales, tuberculoză, distrugând bacteria Mycobacterium tuberculosis.

Consumat zilnic, decoctul din flori acționează contra reumatismului și poliartrozelor, acționând ca un puternic antiinflamator articular, cu efecte similare cu ibuprofenul — un antiinflamator de sinteză destul de nociv, folosit contra durerilor articulare. Prin calmarea sistemului nervos central, se reduce senzația de durere la bolnavii de reumatism și gută.

În uz extern, este eficace în tratarea diferitelor afecțiuni dermatologice (dermatoze, acnee, eczeme, herpes, pecingine, seboree, cancer de piele), precum și în masaje în caz de dureri reumatice și gută.