MENIU

HALUCINANT! În plină iarnă și criză energetică, consilierii locali din Timișoara au greșit prețul gigacaloriei

Frigul în case, constanta iernii românului de la bloc. Foto/Arhivă

În plin sezon rece și în mojlocul crizezi energetice, unde fiecare zi înseamnă, pentru mulți români, încă o zi de frig în case, consilierii locali din Timiș au greșit prețul gigacaloriei. Aceștia vor vota, din nou, marți, preţul pe care îl vor plăti persoanele racordate la sistemul centralizat Colterm pentru încălzire.

În luna decembrie, aleşii municipali au votat un preţ calculat greşit de specialiştii primăriei.

În decembrie, majorarea de preţ a gigacaloriei s-a făcut la o cotă a TVA de 19% în loc de 5%, cât prevede legea.

Astfel, articolul incriminat va prevedea că "se aprobă preţul local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de către Compania Locală de Termoficare Colterm SA pentru toţi consumatorii (casnici şi non-casnici) la valoarea de 715,35 lei/MWh exclusiv TVA" începând cu data de 1 ianuarie 2022. "Se aprobă preţul local al energiei termice facturată populaţiei de către Compania Locală de Termoficare Colterm SA, la valoarea de 349,78 lei/MWh exclusiv TVA începând cu data de 1 ianuarie 2022", au transmis reprezentanţii Primăriei Municipiului Timişoara.

Din bugetul local se aprobă asigurarea sumelor necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturată populaţiei la valoarea de 365,57 lei/MWh exclusiv TVA. Plata acestor sume nu va depăşi plafonul anual de 15.000.000 de euro, echivalent în lei, sumă care poate fi acordată Colterm SA cu titlu de ajutor conform prevederilor legale, din Schema de ajutor de stat, arată proiectul de hotărâre.