MENIU

Guvernul, ședință crucială pentru prelungirea stării de alertă

guvern

Executivul se reunește, joi după-amiază, în ședința în care ar urma să tranșeze măsurile care se impun în starea de alertă. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că se impune prelungirea acesteia, pentru a proteja populația de coronavirus, care nu a dispărut încă din România. Potrivit Realitatea Plus, înaintea ședinței programate după-amiază, premierul Ludovic Orban va convoca o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la finalul căreia ar urma să fie elaborat un proiect de hotărâre cu care premierul se va prezenta în ședința Executivului. Dacă documentul este adoptat ca hotărâre de guvern, aceasta trebuie să fie trimisă Parlamentului, spre adoptare.

PSD, ALDE și Pro România au declarat că vor vota împotriva prelungirii stării de urgență, în timp de USR și UDMR au anunțat că nu încă o decizie la nivel de partid.

Guvernul dorește ca starea de alertă să fie prelungită cu încă 2 săptămâni, în condițiile în care o serie de restricții ar urma totuși să fie ridicate.

Se vor deschide centrele comerciale, grădinițele, after-school-urile și creșele, precum şi piscinele exterioare. De asemenea, după data de 15 iunie se vor putea organiza evenimente private cu un număr mai mare de participanţi: 20 în interior, 50 în exterior.

De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness și a piscinelor exterioare cu respectarea unor regulamente sanitare speciale.

Se vor relaxa, de asemenea, și condițiile impuse în cazul călătoriilor în străinătate, în sensul că românii care se întorc din țări cu un număr foarte mic de îmbolnăviri nu vor mai fi obligați să stea în autoizolare sau carantină.

Mai multe articole despre:
stare de alerta guvern Iohannis virus