MENIU

Guvernul schimbă foaia în cazul refugiaților ucraineni. Banii, condiționați de căutarea unui loc de muncă

Foto: Profimedia

Răsturnare de situație în cazul românilor care adăpostesc refugiați din Ucraina. Guvernul nu le va mai deconta cazarea și mesele acestora. În schimb, refugiații vor primi bani pentru a-și plăti cazarea și mâncarea, dar cu mai multe condiții. Asta după ce foarte mulți români au înșelat statul și au încasat sume uriașe pentru cazări fictive. 

Proiectul de hotărâre de guvern privind cuantumul ajutorului acordat refugiaților ucraineni a fost publicat de către Ministerul Afacerilor Interne. Această decizie a fost luată după adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvern, prin care ajutorul pentru cazare și hrană a fost înlocuit cu o sumă forfetară.

Refugiații ucraineni din România vor primi până la finalul anului 2000 de lei pe familie pentru cazare, și în plus alți 600 de lei pentru mâncare.

De asemenea, Guvernul va aloca suma de 750 de lei pentru persoanele care vor locui singure.

Ca exemplu, pentru o familie formată din 2 adulți un copil, statul va plăti aproximativ 4000 de lei, iar pentru o persoană care locuiește singură, în jur de 2700 de lei.

„Suma forfetară se compune dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie, precum și dintr-o sumă pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană”, prevede proiectul de HG. În proiectul inițial era menționată suma de 2.000 de lei, indiferent dacă era vorba de o familie sau de o persoană fizică și nu era prevăzută o sumă separată pentru hrana fiecărei persoane.

De asemenea, Guvernul a stabilit și mai multe condiții prin care aceștia pot obține ajutorul de la stat și pot beneficia de el:

Acest ajutor se acordă necondiționat în prima lună de la intrarea în țară a refugiaților, urmând ca pentru următoarele trei luni banii să fie acordați cu respectarea a două condiții: a) solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României, să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României; b) să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

Persoanele vulnerabile, vorbim aici despre pensionari și cei cu handicap, vor beneficia de acest ajutor fără a fi nevoiți să îndeplinească condițiile impuse de Guvern.

Aproximativ 4 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în țara noastră de la începutul războiului.