MENIU

"Guvernul României e la mâna băncilor". Reacţia BNR după atacurile premierului Tudose

Guvernul României este la mâna băncilor în foarte multe împrejurări: lună de lună, Execitvul se împrumută la bănci pentru a plăti pensiile şi salariile, a declarat consilierul BNR, Adrian Vasilescu într-o intervenţie la Realitatea TV.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a catalogat declarația premierului ca fiind una neinspirată, adăugând că Guvernul este 'la mâna băncilor în foarte multe împrejurări".

„Premierul a vorbit ca un intelectual care are un "of" la adresa băncilor. Ce om nu are ceva împotriva băncilor? Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în România şi înainte de criză şi după, 7,4 milioane de români s-au împrumutat la bănci. Cu toate veniturile populaţiei, banii nu ajung, nu te poţi descurca cu venitul mediu, e nevoie de bănci. Şi statul e la mâna băncilor în foarte multe împrejurări, apelează lună de lună la bănci pentru a plăti salariile, pensiile...Sigur, la sfârşitul lunii, când îşi încasează veniturile din taxe, Guvernul plăteşte datoria băncilor", a spus Vasilescu la Realitatea TV.

Potrivit lui Vasilescu, declaraţia premierului cu privire la bănci este "neinspirată", cauzată de faptul că a avut un incident nefericit.

Între bănci şi Guvern este relație continuă și benefică, crede consilierul BNR. Acesta atrage atenţa asupra unui raport al Comisiei Europene care arată că România este ţara cei mai mulţi proprietari de locuinţe, dar şi ţara cu cel mai mare deficit locativ.

Ca să se acopere acest deficit "statul nu se va putea mişca fără bănci, trebuie să se ajungă la o înţelegere între societate şi sistemul financiar", a mai spus Vasilescu. "Când e vorba de bănci, lumea se uită la BNR, aşa e reflexul. Se întreabă oamenii: îşi plătesc băncile impozite? BNR se ocupă de altceva, nu de problema impozitelor plătite sau nu, BNR supravehează băncile sub aspectul stabilităţii financiare", a mai spus oficialul BNR.

Mai multe articole despre:
BNR bănci Sistem bancar Mihai Tudose