MENIU

Guvernul PSD sparge pușculița cu banii din privatizări. Unde se duc banii

Bani din privatizări

Guvernul Grindeanu ar putea aproba în ședința de azi o Ordonanță de Urgență prin care permite administrațiilor locale să se împrumute din veniturile statului obținute în urma privatizărilor. Banii vor putea fi returnați în 20 de ani, iar suma maximă care poate fi luată cu împrumut este de 500 milioane lei.

Guvernul Grindeanu ar putea aproba în ședința de azi o Ordonanță de Urgență prin care permite administrațiilor locale să se împrumute din veniturile statului obținute în urma privatizărilor.

Banii vor putea fi returnați în 20 de ani, iar suma maximă care poate fi luată cu împrumut este de 500 milioane lei.

Executivul justifică folosirea banilor din contul Trezoriei statului prin faptul că mai multe proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile, implementate de autoritățile administrației publice locale, înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale pentru a asigura cota de 2% cofinanțare proprie sau pentru a asigura cheltuielile neeligibile.

Un alt argument invocat pentru urgența utilizării banilor din privatizări este acela că nefinalizarea proiectelor poate conduce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor în perioada de eligibilitate a programului.

Textul Ordonanței de Urgență poate fi văzut AICI

Statul nu mai are nici jumătate din sumele încasate de România începând cu anii 2000 din privatizări. Banii nu s-au dus în investiții, ci în acoperirea cheltuielilor pe salarii și pensii în perioadele complicate. Acum Guvernul vrea să-i direcționeze spre co-finanțarea proiectelor europene, la pachet cu derogări multiple de la legea responsabilității fiscale.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, statul român mai are 2,3 miliarde de euro în contul de privatizări, deschis la BNR, respectiv în contul Fondului Naţional de Dezvoltare.

În perioada 2000-iulie 2016, în contul deschis la trezorerie Statului pentru sumele rezultate din vânzarea pachetelor de acţiuni deţinute de stat, au fost virate 21,6 miliarde de lei (4,8 mld. euro).

Banii au fost însă cheltuiţi pentru finanţarea deficitului în perioada crizei.

Mai multe articole despre:
privatizare privatizări