MENIU

Guvernul preferă să plătească despăgubiri, în loc sa facă investiţii

În loc să investească în penitenciare pentru condiţii mai bune, Guvernul preferă să plătească despăgubiri. Deşi România pierde pe bandă rulantă procesele cu deţinuţii, executivul alocă sub un milion de euro pentru centrele de detenţie. Asta în condiţiile în care, doar anul trecut, ţara noastră a fost obligată să plătească despăgubiri de peste un milion şi jumătate de euro deţinuţilor.

Directorul ANP a recunoscut, la începutul anului, că lipsesc 11 mii de locuri de cazare pentru deţinuţi. Deficitul mare duce la supraaglomerarea celulelor.

În unele cazuri, într-o cameră de detenţie de doar câţiva metri pătraţi stau înghesuiţi şi 10 condamnaţi. Guvernul nu pare însă impresionat de probleme şi intervine doar când este vorba despre cazuri extreme.


Cele mai multe dintre condamnările decise de CEDO anul trecut pentru România, mai exact 33, sunt motivate de condiţiile inumane din penitenciare. Dreptul la un proces echitabil a fost încălcat de 24 de ori, în timp ce pentru încălcarea dreptului la libertate ţara noastră a fost taxată de 12 ori.


În total, în 2014, România a pierdut la CEDO 87 de procese. Valoarea daunelor se ridică la 1,5 milioane de euro. 

Mai multe articole despre:
director CEDO despăgubiri ANP video