MENIU

Guvernul nu mai lasă băncile să-și facă de cap. Schimbări la plata cu cardul

Ministerul de Finanțe a lansat în dezbatere publică un proiect de lege prin care intenționează să introducă reguli mai stricte la comisioanele interbancare la plata cu cardul.

Guvernul implementează de fapt în legislația națională un regulament care funcționează de doi ani la nivelul UE: este vorba de Regulamentul (UE) 2015/751 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind comisioanele interbancare pentru tranzacţiile de plată cu cardul.

Regulamentul european reglementează, în principal, comisioanele interbancare multilaterale aplicabile tranzacțiilor de plată inițiate cu cardul, naţionale şi transfrontaliere, în cazul în care atât prestatorul de servicii de plată al plătitorului, cât și cel al beneficiarului plății se situează în UE.

Prin noua legislație, prestatorii de servicii de plată emitenţi au obligaţia de a nu percepe comisioane multilaterale interbancare pentru tranzacţiile de plată efectuate cu carduri de debit care să depăşească nivelul maxim stabilit de 0,2 % din valoare şi, respectiv, de maxim 0,3 % din valoare pentru cardurile de credit.

Prin proiectul de lege, Banca Naţională a României este desemnată autoritate competentă responsabilă cu asigurarea respectării de către categoriile de persoane menţionate în lege a prevederilor Regulamentului (UE) 2015/751.

Se introduc și noi amenzi în cazul nerespectării legii de către instituțiile bancare. Banca Națională a României poate aplica următoarele sancţiuni administrative:

1. avertisment scris;
2. avertisment public prin care se indică persoana responsabilă și fapta săvârșită;
3. amendă cuprinsă între 10.000 lei şi 100.000 lei, aplicabilă prestatorilor de servicii de plată, pentru faptele prevăzute la art. 8 lit. a) și b) din proiectul de lege;
4. amendă cuprinsă între 200.000 lei şi 1.000.000 lei, aplicabilă schemelor de plată;
5. amendă până la de două ori valoarea profiturilor obținute sau a pierderilor evitate de către persoana responsabilă, în măsura în care acestea pot fi determinate, aplicabilă prestatorilor de servicii de plată în situația în care nu au fost remediate deficiențele pentru care s-au aplicat sancțiunile de la art. 9 alin.(1) lit. c) din proiectul de lege;
6. amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 50.000 lei, aplicabilă beneficiarilor plăților, entităților care furnizează servicii de prelucrare a tranzacțiilor de plată și prestat orilor de servicii tehnice în legătură cu cardurile

7. suspendarea temporară a dreptului prestatorilor de servicii de plată de a presta servicii de plată de tipul celor care fac obiectul Regulamentului (UE) 2015/751;
8. suspendarea dreptului de acces la sistemele de plăți.

Mai multe articole despre:
Comisioane interbancare plata cu cardul