MENIU

Guvernul Maia Sandu riscă să cadă în trei zile. Socialiștii au depus moțiune de cenzură

<p style="text-align: center;">Maia Sandu, premierul Republicii Moldova</p> <p style="text-align: center;">Foto: gov.md</p>

Guvernul de la Chișinău condus de Maia Sandu riscă să cadă în trei zile. Socialiștii au înaintat, vineri, moțiunea de cenzură după ce Executivul și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, relatează presa din Republica Moldova.

Socialiştii din Republica Moldova au înaintat o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Maia Sandu, pe motiv că proiectul privind legea procuraturii propus de actualul guvern ar fi neconstituţional şi ar contraveni normelor internaţionale.

În decurs de trei zile ar urma să aibă loc examinarea moțiunii de cenzură. În cazul în care aceasta este votată, Guvernul Maiei Sandu va fi demis.

Pentru ca Guvernul Sandu să pice, este necesar votul a 51 de deputați. Socialiștii (PSRM) au 36 de parlamentari. Amintim că democrații au spus că vor susține moțiunea de cenzură. Fracțiunea PDM numără 30 de deputați, potrivit agora.md.

Înaintea depunerii moțiunii, președintele Igor Dodon a discutat vineri cu deputații din fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor și cei din blocul ACUM despre situația creată în politica internă, odată cu asumarea de către Guvern a răspunderii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură. 

Dodon a declarat că, pentru a încheia criza politică, „sau prim-ministrul își retrage inițiativa (...), sau se retrage această inițiativă, sau, socialiștii mi-au spus că la orele 15.00 depun moțiunea împotriva Guvernului”, potrivit site-ului oficial al Președinției Republicii Moldova. 

Preşedinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a solicitat Comisiei juridice ca în decurs de trei zile sa examineze moţiunea şi să convoace şedinţa Biroului permanent pentru a stabili data examinării moţiunii în plenul Parlamentului.

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități are la dispoziție 72 de ore pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de deputații PSRM. Ulterior, urmează să fie convocată o nouă ședință plenară, unde se va decide dacă pică sau nu Executivul.

După ce Maia Sandu a prezentat inițiativa de modificare a Legii Procuraturii, asumată de Guvern, deputatul PSRM, Vasile Bolea a anunțat că fracțiunea pe care o reprezintă depune moțiunea de cenzură împotriva acestui proiect „neconstituțional”.

PSRM a anunțat că scenariul propus de blocul ACUM, potrivit căruia Guvernul retrage inițiativa de asumare a răspunderii, iar deputații vor vota un proiect analogic în două lecturi și președintele Igor Dodon o va promulga, nu poate avea loc și este unul anticonstituțional.

Premierul Maia Sandu a prezentat vineri proiectul privind legea procuraturii. "Curăţarea justiţiei rămâne scopul numărul unu al activităţii noastre. Pentru asta avem nevoie de justiţie independentă, funcţională şi adevărată. Reforma justiţiei nu este moftul meu, e promisiunea pe care am făcut-o oamenilor. Oamenii cer dreptate. (...) Da, am făcut anumite compromisuri pentru obiectivul principal: o procuratură independentă. Moldova a trecut prin mai multe reforme ale justiţiei: au fost create multiple structuri care trebuiau să apere justiţia de tentative de acaparare. Funcţia de procuror a fost tranzacţionată pe sub masă de către partide. Îmi asum răspunderea politică pentru identificarea candidaţilor la funcţia de procuror general. Voi identifica şi verifica personal oameni integri', a declarat Maia Sandu în Parlamentul de la Chișinău, potrivit unimedia.info.

Discursul premierului Maia Sandu în Parlament poate fi urmărit în VIDEO-ul de mai jos 

După ce facţiunea socialiştilor a depus moţiunea, oamenii s-au adunat lângă Parlament şi în Piaţa Adunării Naţionale pentru a cere retragerea moţiunii. Potrivit agora.md, oamenii scandau "Jos mafia!" şi "Dodon la puşcărie!".

Premierul Maia Sandu a ieşit în faţa oamenilor pentru a le mulţumi că au venit să sprijine guvernul. "Mulţumim că aţi venit să ne sprijiniţi. Din păcate, lupta nu e atât de uşoară. Mă bucur că sunteţi gata să luptăm pentru justiţie. Cei care au spus că vor justiţie adevărată acum se pare că s-au speriat. Suntem apreciaţi de instituţiile europene, de unde primim finanţări. Este riscul să pice guvernul, dar nu putem să lăsăm ca statul să fie capturat încă o data', a declarat Maia Sandu în faţa mulţimii adunate lângă clădirea Parlamentului, scrie agora.md.