MENIU

Jean Castex, prim-ministrul desemnat de Emmanuel Macron după demisia lui Edouard Philippe

Francezul Jean Castex, premierul desemnat după demisia lui Edouard Philippe

Jean Castex a fost propus ca prim-ministru după demisia lui Edouard Philippe. Castex, înalt funcționar public, este cel care a coordonat planul de ieșire din carantină a francezilor după epidemia de coronavirus.

 

Jean Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, a anunţat Palatul Elysee într-un scurt comunicat, la câteva ore de la demisia lui Edouard Philippe din fruntea Guvernului.

Jean Castex, de 55 de ani, a fost secretarul general adjunct al președinției la sfârșitul mandatului lui Nicholas Sarkozy, din 2010 până în 2012. Castex este primarul orașului Prades din 2008. 

Cu o zi înaintea anunțului demisiei lui Philippe, Macron vorbea în presa franceză despre o criză gravă și că va trebui să muncească mai mult. Pe de altă parte, Edouard Philippe a câştigat un nou mandat la primăria din orașul-port Le Havre la alegerile municipale. 

Palatul Elysée a anunţat vineri dimineață demisia lui Edouard Philippe şi a guvernului său, în condiţiile în care o remaniere era aşteptată de câteva zile, comentează agențiile internaționale de presă.

„Un nou prim-ministru urmează să fie anunțat în următoarele ore”, transmite France Presse, citând surse de la Ellysee. 

După anunțul demisiei, Consiliul de Miniștri, care era programat vineri dimineață, nu mai are loc și toată activitatea ministerială a fost imediat oprită, iar ședința privind proiectul revizuit de buget a fost suspendată, mai relatează presa franceză.

Edouard Philippe şi echipa sa vor asigura gestionarea treburilor curente până la numirea unui nou Executiv. 

„Edouard Philippe a prezentat, astăzi, preşedintelui Republicii, demisia guvernului, pe care acesta care a acceptat-o. Premierul va asigura, împreună cu membrii guvernului, gestionarea afacerilor curente până la numirea noului guvern", se arată în comunicatul emis de Palatul Elysée.

 

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat joi, într-un interviu acordat presei regionale, că intenţionează să traseze un "nou drum" cu "o echipă nouă", după perioada COVID, confirmând în acest fel  o remaniere ministerială aşteptată în următoarele zile, scria AFP. Macron anunța o criză gravă și preciza că o perioadă va trebui să muncească mai mult. 

Emmanuel Macron a finalizat consultațiile purtate de la începutul crizei cu asociațiile aleșilor locali, partidele politice și grupurile parlamentare. Joi seară a avut discuții cu președinții Parlamentului și al Consiliului Economic. Presa franceză a relatat că erau așteptate remanierea și prezentarea priorităților pentru „18 luni valoroase”, până în 2022, la alegerile prezidențiale. Macron vrea să câștige timp pentru refacerea bazinului electoral după absenteismul istoric de la alegerile municipale si după înfrângerea partidului său. La al doilea tur, prezenta la vot nu a atins nici 40%, iar La Republique en Marche nu a câștigat decât un mare oras - Le Havre, unde a fost reales Edouard Philippe, care a fost sprijinit de partidul prezidențial. La ultimele alegeri, din 2014, prezenta la vot a depășit 50 de procente - 52,4%.

„Va trebui să fac alegeri pentru a conduce pe noul drum. Sunt noi obiective de independenţă, reconstrucţie, reconciliere şi noi metode de punere în aplicare. În spate, va fi o echipă nouă", a declarat preşedintele Franţei în interviul prezentat în presa regională.

Emmanuel Macron a rămas evaziv însă în legătură cu menţinerea în fruntea guvernului a premierului Edouard Philippe, în funcţie de la instalarea sa la Palatul Elysee, în 2017.

Președintele  susținea ieri (joi - n.red.) că are o relație foarte bună cu Edouard Philippe, lăudând reformele și munca premierului și a miniștrilor Cabinetului său din ultimii doi ani.

În al doilea tur al alegerilor municipale din 28 iunie 2020, Edouard Philippe, în vârstă de 49 de ani, a câştigat primăria din Le Havre cu aproape 59% din voturi. Conservatorul Edouard Philippe și deputat al Republicanilor, Philippe a mai fost primar în orașul-port între 2010 și mai 2017 când a devenit prim-ministru.