MENIU

RAPORT DE ZI. Guvernul din umbră. Cine îi manevrează pe aleșii țării

Politicienii, preferații serviciilor. Foto/Arhivă

De la o zi la alta apar tot mai multe semne de întrebare: cine conduce cu adevărat România. Cine este la butoanele puterii și are cum să mute oameni dintr-un post în altul, să îi pună pe cei care sunt șantajabili și răspund rapid la comenzi, să îi trimită la pușcărie când nu mai stau în poziția de drepți. 

După congresul PNL, Orban a lăsat să se înțeleagă că a fost o implicare masivă a serviciilor în aceste alegeri. Spusese și înainte despre forțele oculte care întorc mâini la spate. Acum scandalul se mută la USR unde unul dintre liderii formațiunii spune despre Dacian Cioloș că ar avea sprijinul statului paralel. Barna l-a descris pe Cioloș într-un singur cuvânt: sistem. Se conturează tot mai mult ipoteza că Florin Cîțu va scăpa de moțiune prin sprijinul grupului de la Cluj al PSD susținut de Vasile Dâncu, iar tot acest joc ar fi sprijinit de Dacian Cioloș. 

Liberalul Horațiu Buzatu a declarat, în emisiunea RAPORT DE ZI, de la REALITATEA PLUS, că sunt mulți oameni din servicii care au ajuns în funcții importante, fără să fi fost membrii vreunui partid.  

„Trebuie să ne amintim de parteneriatul dintre Klaus Iohannis și Eduard Hellvig, care este foarte bine cunoscut. Ne putem aduce aminte și de Teodor Meleșcanu, plecat de la SIE sau de Mihai Ungureanu, numit permier din poziția de director SIE. Exemplele acestea sunt doar partea văzută, pentru că de 7 ori mai mult este ceea ce nu se vede. Undeva este un grup care verifica ca acțiunile Parlamentului să fie conforme. Trebuie să vedem scopul acestor manevre. Vedem oameni politici care coboară din politică, dar urcă în servicii, cum e Hellvig, cu un istoric parlamentar bogat. Sau invers, cum e Claudiu Săftoium, apărut pe vremea lui Băsescu, iar acum e parte din echipa câștigătoare. Cred că nu este bine, pentru că rolul serviciilor este altul, după cum rolul politicienilor și Parlamentului e altul. Ar trebui să existe o lege care să impună ca directorii de servicii să nu mai fie politicieni. Se poate face la fel și la procurorul general sau șeful CCR. O instituție cum e serviciul secret trebuie să fie condus de un profesionist. Serviciile nu sunt minister, ci se ocupă de altceva. Ultimii 30 de ani de politică sunt împănați cu altfel de exemple, o reminiscență de pe vremea comunismului. Acest obicei a fost păstrat. Singurul care a rupt tradiția a fost Emil Constantinescu, care a sfârșit împins pe scări de servicii”, spune Horațiu Buzatu.

Jurnalistul Marius Ghilezan a declarat în emisiunea RAPORT DE ZI, de la REALITATEA PLUS, că niciun politician nu va demara un proces de reorganizare a serviciilor, pentru că imediat va ajunge la DNA cu un dosar.

„Se conturează un eșec al acestei lampade a moțiunilor. Cioloș se va așeza la masa negocierilor cu Cîțu și va cere și pe mama și pe tata ca să revină la guvernare. Este un scenariu dezvoltat în laboratoarele serviciilor. La congresul PNL s-a votat ca pe vremea comunismului. Ieșeai cu buletinul semi deschis și controlorul din fiecre zonă electorală te verifica. Legile siguranței naționale și reorganizarea serviciilor de informații se discută de 29 de ani. Orice șef care a ajuns la Comisia de Control a a serviciilor devenit loial acestora.

De zeci de ani există o competiție nedreaptă între firmele civile și cele militare. E greu de modificat legea de funcționare a serviciilor, pentru că politicienii care demarează un astfel de demers ajung imediat la DNA”, spune Marius Ghilezan.