MENIU

Guvernul Cioloș a prelungit contractul cu firma lui Clotilde Armand pentru autostrada fantomă

<p>Clotilde Armand</p>

Contractul de supervizare pentru autostrada Transilvania atribuit francezilor de la EGIS, firmă condusă de Clotilde Armand (USR), a fost prelungit până în 2023. Decizia a fost luată în timpul Guvernului Cioloș când ministrul Transporturilor era Dan Marian Costescu și șef al CNAIR era Cătălin Homor.

Chiar dacă România a plătit aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru 52 de km de autostradă și a scăpat de americanii de la Bechtel, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, fosta CNADNR, în mandatul fostului ministru Dan Costescu, a avut grijă să prelungească înțelegerea cu francezii de la Egis pentru supervizarea autostrăzii Transilvania, până în 2023, potrivit EVZ.ro.

Mai mult, în prezent Egis, firma condusă de Clotilde Armand (USR), a cerut renegocierea contractului privind supervizarea autostrăzii Transilvania.

După ce s-a decontat consultanță inutilă pentu autostrada Trasilvania în perioada 2011-2016, de peste 22 milioane euro francezilor de la Egis, în vara anului trecut, fosta conducere a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a prelungit contractul de supervizare a lucrărilor pentru autostrada Brașov - Târgu Mureș - Cluj - Oradea până la 31 decembrie 2020, „iar a serviciilor prestate în perioada de garanție până la data de 31 decembrie 2023".

Dacă tot s-a bătut în cuie supervizarea autostrăzii Transilvania pentru încă șapte ani, contractul s-a mărit în mod artificial. Asta în condițiile în care proiectul „Autostrada Transilvania" e oficial mort din 2011. În scripte, el a renăscut sub o altă denumire.

În prezent, francezii de la Egis au decontat facturi în valoare de aproximativ 60 milioane de euro, din 2004 până astăzi, pentru supervizarea lucrării de construcție la autostrada Brașov – Cluj – Borș.

Egis a încasat 72% din valoarea contractului. Conform unui răspuns oficial al conducerii CNAIR, valoarea facturilor decontate companiei Egis International Franța, Sucursala București pentru supervizarea lucrării de construcție la Autostrada Brașov – Cluj – Borș este de 269,77 milioane lei (TVA inclus), din care TVA 46,88 milioane lei.

„Valoarea Contractului nr. 2562/31.08.2004 este de 236.579.980,00 lei, fără TVA, și face obiectul actualizării conform prevederilor contractului în raport cu indicele prețurilor de consum pentru Servicii", a răspuns conducerea CNAIR. Conducerea CNAIR a precizat că Egis a încasat aproximativ 72% din valoarea contractului pentru supervizare a autostrăzii Transilvania, proiect finalizat în proporție de 10%.

Mai multe articole despre:
clotilde armand