MENIU

Guvernul Dăncilă, atac la societatea civilă. ONG-urile reacționează

Premierul Viorica Dăncilă a luat decizia de a schimba componenţa Consiliului Economic şi Social, organul care dă avize pentru legile elaborate de Executiv. Au fost înlocuiţi toţi contestatarii, dar păstrat un ONG înfiinţat de Dan Voiculescu.

Guvernul Dăncilă reduce democrația din Consiliul Economic și Social. Premierul a eliminat, prin semnătură, TOATE organizațiile neguvernamentale care au criticat Executivul, în cadrul CES.

Așa că 13 din 15 membri au fost înlocuiți peste noapte. E vorba despre membrii societății civile din organismul care dă avize pentru legile elaborate de Guvern.

Decizia premierului a apărut deja în Monitorul Oficial. Unul dintre foștii membri CES, sociologul Gelu Duminică, susține că toți cei 13 înlocuiți mai aveau trei ani de mandat.

În Consiliu, Guvernul a păstrat organizații precum Facias, fondată de Dan Voiculescu, și Asociația Municipiilor din România. Premierul Viorica Dăncilă a adăugat însă pe listă ONG-uri precum Fundația Cartea Călătoare Focșani, Asociația Totul pentru Tine sau Asociația Reminco România.

Propunerea a fost formulată de ministrul Muncii. Lia Olguţa Vasilescu, şi validată de Dăncilă.

Ministerul Muncii, instituția care a propus modificările, susține că legea prevede că Guvernul poate înlocui oricând reprezentanții în CES. Decizia a fost luată, argumentează instituția, pentru că unii dintre membri lipseau de la ședințele CES. Mai mult, s-ar fi constatat că un ONG era de fapt reprezentat de membrul unui sindicat.

UPDATE. Organizațiile care au reprezentat societatea civilă în Consiliul Economic și Social solicită anularea măsurii prin care 13 din 15 membri au fost revocați de premierul Viorica Dăncilă.

"Acest act constituie o ingerință nepermisă și nelegală în activitatea unei instituții autonome conform Constituției", spun ONG-urile într-un comunicat remis Realitatea TV.

Organizațiile semnatare atrag atenția că revocarea vine ca urmare a faptului că CES nu a mai avizat începând cu acest an proiecte de legi, ordonanțe și hotărâri de Guvern care nu respectau procedura legală de avizare, consultare și fundamentare, precum și ca urmare a avizării negative a mai multor proiecte majore ale ministrului Lia Olguța Vasilescu. VEZI comunicatul complet la finalul articolului

Anunțul a fost făcut joi seara de sociologul Gelu Duminică, care a comentat situaţia şi în direct la Realitatea TV.

"CES nu este, în viziunea celor din guvern, un organism de dezbatere, ci unul obedient faţă de guvern. Nu le-a convenit când se spunea că unele măsuri nu sunt fundamentate, că n-au surse de finanţare, mai ales la Ministerul Muncii, pentru că de acolo s-au dat marile inepţii", a declarat Gelu Duminică la Realitatea TV.

Ce a scris sociologul pe Facebook: "Astăzi, 11 octombrie 2018, componenta grupului societății civile din CES a fost modificată prin decizia PM Dancila.
Din cei 15 membri ai grupului societății civile actuali, nu au mai rămas decât reprezentanta Asociatiei Municipiilor si cea a FACIAS. Propunerea a fost formulată de doamna LOV si validată de PM. Decizia a fost deja publicată în Monitor.
Nu exista temei legal si nu exista precedent. Nu a existat o procedură si nici o selecție.
Este poate cel mai grav atac asupra dialogului social și asupra societății civile".

Societatea civilă din CES, mazilită de premier la inițiativa ministrului Lia Olguța Vasilescu

Organizațiile care au reprezentat societatea civilă în Consiliul Economic și Social solicită anularea măsurii prin care 13 din 15 membri au fost revocați de premierul Viorica Dăncilă. Acest act constituie o ingerință nepermisă și nelegală în activitatea unei instituții autonome conform Constituției.

Revocarea și înlocuirea aproape completă a organizațiilor reprezentate în CES a fost făcută fără nicio notificare prealabilă, fără un proces de selecție și fără ca CES sau membrii săi să fi fost notificați în vreun fel, la inițiativa ministrului Lia Olguța Vasilescu. Aceasta a arătat astfel un dispreț profund pentru procesul de dialog social și fată de întregul sector neguvernamental, atitudine nedemnă de poziția sa de ministru al muncii. Reprezentanții societății civile sunt desemnați prin decizie a Prim-ministrului conform legii, în urma unui proces de selecție coordonat de Ministerul Muncii. Mandatul acestora este de 4 ani și instituția este autonomă conform Constituției Românie.

Organizațiile semnatare atrag atenția că revocarea vine ca urmare a faptului că CES nu a mai avizat începând cu acest an proiecte de legi, ordonanțe și hotărâri de Guvern care nu respectau procedura legală de avizare, consultare și fundamentare, precum și ca urmare a avizării negative a mai multor proiecte majore ale ministrului Lia Olguța Vasilescu. Practic, ministrul muncii a eliminat, în mod autoritar, reprezentanții societății civile din CES pentru că aceștia și-au exercitat cu bună credință mandatele și au criticat constructiv propunerile guvernamentale.

Având în vedere faptul că membrii vizați de revocare erau abia la jumătatea mandatelor, iar organismul este autonom conform Constituției, aceștia vor analiza și mijloacele legale de contestare a deciziei.

Radu Nicosevici, Asociația Academia de Advocacy
Daniela Vișoianu, Asociația C4C Communication for Community
Dana Cavaleru, Asociația HR Management Club (HR Club)
Ana Păun, Asociația InfoCons
Florian Sălăjeanu, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială - ASSOC
Mircea Ciocan, Federația Asociațiilor Apicole din România - ROMAPIS
Mihai Dragoș, Federația Consiliul Tineretului din România - CTR
Gheorghe Chioaru, Federația Națională „Omenia" a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România
Bogdan Simion, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil - FONPC
Loredana Urzică, Federația Uniunea Studenților din România - USR
Gelu Duminică, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună
Ion Anghel, Uniunea Profesiilor Liberale din România - UPLR
Sevastița Grigorescu, Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești - UCECOM

Mai multe articole despre:
Viorica Dăncilă