MENIU

Guvernul decide azi noile tarife maxime pentru RCA. Cât vei plăti pe asigurarea auto

Noile tarife RCA / sursa foto: Radio Bucuresti FM

Guvernul va discuta în ședința de miercuri 26 octombrie noile tarife maximale la RCA negociate de ASF cu patronatele din Transporturi. Marii perdanți ai noii variante care se află acum pe masa Guvernului sunt șoferii persoane fizice care vor plăti cu până la 30% mai mult pe asigurarea obligatorie.

Guvernul discută în ședința de miercuri  proiectul de hotărâre care urmează să pună în practică tarifele maxime pentru RCA, calculate deja de ASF.

Marți, Consiliului Concurenței și-a dat acordul pe Hotărârea de Guvern care va implementa prețurile maxime. Consiliul Concurenție a precizat că nu va analiza modalitatea de calcul al tarifelor sau nivelul lor, ci se va uita la compatibiltatea textului de hotărâre de guvern cu legile Concurenței și cu normele europene.

În urma scandalului monstru creat de transportatori legat de scumpirile excesive ale tarifelor, ASF a mutat costurile pe umerii persoanelor fizice. În acest fel, firmele de asigurare își păstrează profiturile, dar șoferii români vor plăti cu aproximativ 30% mai mult.

În ceea ce privește persoanele fizice din categoria de vârstă 31-40 de ani,, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei.

Deputații din Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor i-au cerut, luni, demisia președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, și, pentru că nu au primit niciun răspuns la această solicitare, au votat începerea procedurilor legale pentru demiterea acestuia.

Asta după ce ultimele decizii ale ASF au mutat povara prețurilor la RCA din spatele transportatorilor pe umerii persoanelor fizice.

"Parlamentari din toate partidele politice i-au cerut explicit demisia de onoare președintelui ASF și nu și-a dat-o, ba chiar ne-a anunțat că nu o va face. Propun să demarăm procedura parlamentară de demitere", a spus deputatul PNL Andreea Paul. La rândul său, președintele comisiei, Mihai Tudose, a declarat că hârtiile sunt pe circuit pentru procedura parlamentară de demitere.

"Noi mai putem răbda, dar 5,5 milioane de clienți, nu!", a afirmat Tudose. Deputații i-au reproșat președintelui ASF, printre altele, că nu a rezolvat problema plafonării tarifelor RCA și, mai mult, prin tarifele maximale anunțate discriminează persoanele fizice care vor fi obligate să suporte prețuri mai mari pentru asigurarea auto obligatorie.

La aceste acuzații Mișu Negrițoiu a susținut că nu are ce să-și reproșeze și că oricine va veni în locul lui va trebui să facă exact același lucru pentru a asigura funcționarea pieței.

"Nu există soluții miracol. Dacă nu sunt eu, va fi altcineva care trebuie să facă aceste lucruri. (...) Eu am venit aici (la ASF — n. r.) pentru că am vrut să fac ceva. Am fost solicitat și mi s-a dat asigurarea că legea va fi respectată și că voi fi lăsat să fac ceea ce este de făcut. Mi-am închipuit că vin la o execuție publică, dar nu am făcut nimic din ce nu trebuia făcut. Dumneavoastră ați făcut o autoritate independentă și i-ați conferit stabilitate. Dumneavoastră trebuie să ne judecați", a susținut Negrițoiu.

Decizia a fost luată după aprobarea de către ASF, pe 17 octombrie 2016, a Raportului cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în data de 17 octombrie, într-o ședință specială, Raportul cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule.

Dacă Guvernul adoptă astăzi actul normativ, prețurile maxime ale asigurărilor RCA vor intra în vigoare - ceea ce înseamnă că persoanele fizice

Mai multe articole despre:
asigurări asigurare RCA asigurare obligatorie