MENIU

Guşă, despre OUG privind amnistia: Paul Stănescu este persoana potrivită pentru Dragnea şi baroni

Cosultantul politic Cozmin Guşă a făcut câteva precizări despre pregătirea ordonanţei de urgenţă privind graţierea şi amnistia, subiect intens discutat în ultimele ore, mai ales de când premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va pleca în concediu şi îl va lăsa în locul ei pe vicepremierul Paul Stănescu. 

"Este adevărat că se discută această posibilitate, dacă să fie săptămâna care urmează sau cealaltă săptămână (n.r. să se semneze ordonannţa de amnistie şi graţiere). Ce trebuie să înţeleagă telespectatorii noştri este că această ordonanţă, care nu îl vizează doar pe Dragnea ci vizează un număr mare dintre liderii PSD naţionali sau locali, i-a dezbinat foarte tare. Ei aşteaptă de mult, o aşteaptă de la începutul lui 2017 când, atunci, a eşuat într-un fel.  Ea nu a fost dată şi oarecum din dezinteresul lui Dragnea legat de asta, care ar fi vrut să îşi rezolve problema prin negocieri politice subterane, cu presiuni asupra justiţiei şi să îi lase pe ceilalţi colegi în offside tocmai pentru ca să poată să îi coordoneze mai bine. Au tot repetet, au tot făcut-o, până la urmă Dragnea s-a hotărât şi el şi aţi văzut ce s-a întâmplat.

Cum spunea Denise Rifai mai devreme, într-adevăr sunt şi alte persoane care au văzut ordonanţa şi textul acesteia, este pregătită această ordonanţă şi ea aşteaptă să fie dată tocmai ca să producă consecinţe în cazul unor procese care au punct final în această toamnă. Punct final în cazul lui Dragnea, după condamnarea din primă instanţă, va fi probabil anul următor, s-ar putea chiar în toamna viitoare, cine ştie s-ar putea să mai meargă un an cu această condamnare în spate şi bineînţeles că îi dinamitează toată atitudinea de tip public, electoral, înt-un an în care şi-ar fi dorit foarte mult să candideze. Marele necaz al lui Dragnea este condamnarea din primă instanţă şi cu lipsa unei ordonanţe este că, deocamdată, va candida în 2019 ca un candidat penal, ceea ce sigur că îi diminuează foarte mult şansele", a spus Cozmin Guşă.

Consultantul politic a mai vorbit şi despre posibile scenarii pe care PSD le are în vedere pentu semnarea ordonanţei. 

"Nu este un scenariu ireal, este un scenariu pe care vor să îl facă. Viorica Vasilica a refuzat de frica posibilului viitor dosar, ea neavând dosare la activ. Celălalt vicepremier, Viorel Ştefan, din câte am auzit şi eu nu este de nădejde pentru ca să îşi asume aşa ceva, în schimb Paul Stănescu, care, atenţie, este din judeţul Olt, este baronul de Olt, are mulţi apropiaţi care suferă şi care l-au adus practic cu susţinere în această poziţie politică şi bineînţeles că el trebuie să îşi asume nişte riscuri. El este persoana potrivită din punctul de vedere al lui Dragnea şi al baronilor şi va acţiona ca atare.

Acum, dacă o vor face săptămâna viitoare, apropo de miting, e un detaliu. Depinde de strategia lor, dacă vor să o facă în râsul tuturor, asupra protestatarilor, să îi şi batjocorească: „Na mă, uitaţi-vă, v-aţi adunat, noi dăm şi ordonanţă odată cu adunarea voastră” sau celălalt scenariu, prin care, imediat în săptămâna următoare, ca să râdă batjocoritor, să execute această ordonanţă la o săptămână după consumarea acestui miting al diasporei care a fost anunţat de câteva luni şi care reprezintă, nu doar prin prezenţă sau executarea mitingului, ci şi prin discuţiile despre el, o mare palmă dată guvernării de tip PSDragnea, o guvernare pe care noi am caracterizat-o în fel şi chip şi pe care românii cu imaginaţie au şi caracterizat-o foarte bine prin celebrul apelativ, deja, care sugerează guraPSD", a mai spus Cozmin Guşă.  

Întrebat despre cine îşi va pune semnătura la Ministerul Justiţiei pe „celebra”ordonanţă, consultantul politic a precizat:

Asupra ALDE se acţionează în forţă, părerea pesediştilor despre ALDE este că ALDE a intrat în Parlament doar pentru că au vrut ei. Sigur, acum ALDE s-a îngrăşat un pic şi din punct de vedere al reprezentării  parlamentare, dar acesta este un detaliu, nu uităm că marea majoritatea numirilor de la centru sau din judeţe se află în vârful pixului miniştrilor PSD sau prim-ministrului care sunt coordonaţi de către aceşti baroni. Iar dacă se va acţiona în forţă asupra ALDE nu văd nicio problemă ca ei să acţioneze de partea PSD, oricât s-ar mai opune Tăriceanu, pentru că aici e vorba de avantaje, presiuni, lucruri. Eu spuneam acum vreo lună, apropos de scenariul acela că toamna aceasta şi, în special luna august, va fi marcată de recrutări în folosul PSD şi în defavoarea ALDE, tocmai pentru ca ALDE să nu mai poată să condiţioneze. Care o fi secretarul asta, asta este un detaliu, se va rezolva această problemă pentru că interesul este foarte mare şi, după cum spuneam cu regret, de atâtea ori, după alegerile din 2016, de fapt această majoritate a lui Dragnea nu a venit ca să guverneze, ci a venit cu un efort mare pe care l-au făcut şi cu o mare naivitate din partea românilor, pe baza minciunilor, a venit doar cu scopul să rezolve problemele din justiţie ale baronilor, acesta este crudul adevăr, exprimat foarte simplu, pe care românii l-au perceput.

Deci persoanele care semnează sunt un detaliu, se va găsi cineva care să semneze şi din acest motiv spuneam de foarte multe ori că luna august nu e o lună de concedii, nici pentru liderii interesaţi de amnistie şi graţiere, dar nici pentru cei care luptă, în mod legitim, împotriva amnistiei şi graţierii".

Despre românul cu maşina cu numere de înmatriculare anti PSD, dar şi despre mişcarea #gurapsd, Cozmin Guşă a precizat:

Ei doresc să îl intimenteze pe acest cetăţean curajos (n.r. Răzvan Ştefănescu). Am văzut fel de fel de acte de pudibonderie şi dintr-o parte, şi dintr-alta, nişte oameni vulgari şi în exprimare şi la suflet, şi în gândire, fac acum fel de fel de exerciţii de tip civilizaţional. Nu. Obida este atât de mare şi asta discutam cu colegii noştri acum cu două săptămâni când am pornit această campanie GURAPSD, în care să sprijinim demersul cetăţenilor din diaspora. Deci obida este atât de mare încât ea poate să fie exprimată şi printr-o înjurătură. Adică poţi să fi civilizat cu cineva care merită, nu cu cineva ca râde de tine, cu cineva care cheltuieşte total habotnic şi în folosul baronilor banii noştri din taxe. Păi la aştia ce să le faci, trebuie să îi înjuri. Iar această înjurătură groaznică, care marchează deja concertele de rock, meciurile de fotbal, manifestările sportive, internetul este plin, este un semnal de bucurie. Românii încă au energia să înjure şi să acţioneze fară să le pese de consecinţe, care, în cazul acestui şofer sunt foarte neplăcute, este vorba şi despre meseria lui, tocmai pentru ca să poată într-un fel sau altul să intimideze pe nesimţiţii de la guvernare şi să reuşească să blocheze aceste demersuri ale lor. Acum, ce rezolvă PSD-ul dacă amână ordonanţa să nu o dea săptămâna asta, ci săptămâna cealalată. O şi mai mare dezamăgire din partea cetăţenilor şi deloc o demobilizare, pentru că cetăţenii prin ordonanţa asta înţeleg aşa: măi, voi ne-aţi furat nouă banii din taxe, v-aţi îmbogăţit, voi, neamurile voastre, beizadelele voastre şi nu vreţi să plătiţi şi daţi această ordonanţă. Noi am vrea să plătiţi, să daţi măcar banii înapoi la stat, nici asta nu vreţi, ne vom lupta cu voi. Din nefericire, sunt doar cetăţenii din stradă, de care lor a început să nu le mai fie frică", a mai spus consultantul politic. 

Cozmin Guşă a mai vorbit şi despre implicarea preşedintelui Iohannis în lupta din interiorul PNL.

"Am văzut o veste bună, ieri şi astăzi, pe surse, nu sunt informat pentru că nu m-am interesat, cum că preşedintele Iohannis ar fi intervenit în lupta din PNL. Foarte bine dacă a intervenit. Liberalii sunt oricum fără azimut şi era nevoie de o forţă din exterior care să îi grupeze şi care să îi trezească la realitate, pentru că ei, la rândul lor, mare parte dintre ei, sunt ca baronii PSD-işti, foarte mulţi sunt interesaţi de genul amnistie şi graţiere şi stau cuminţi, până când se dă amnistia şi graţierea, ca să scape şi ei.

Dacă Iohannis se implică tocmai pentru ca să reuşească să coaguleze o anumită greutate specifică în PNL şi alături de asta şi în opoziţia parlamentară, asta e veste bună. De fapt e singura veste bună din ultima perioadă din partea preşedintelui Iohannis, care trebuie să înţeleagă că dacă nu face genul acesta de acţiuni ofensive, dure, sigur, la limita Constituţiei, apropos de implicare politică, toţi cetăţenii care sunt animaţi de această normalitate de a lupta împotriva exceselor PSD nu vor avea un azimut de încredere. E nevoie ca preşedintele României să facă acest gen de acţiuni tocmai ca să le dea această impresie că există cineva în suprastructura statului român, care, în continuare luptă şi luptă public, chiar prin măsuri de coagulare a opoziţiei sau prin alt gen de măsuri de tip instituţional pe care le va lua".