MENIU

Guşă: Finalul de campanie PONTA-IOHANNIS, între "Io sono italiano vero" şi "Ich bin ein berliner"

<p>Cozmin Guşă</p>

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat, la Realitatea TV, finalul de campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale.

"Finalul de campanie a fost între "Io sono italiano vero" şi "Ich bin ein berliner". Nu prea au avut candidaţii cu ce să se laude din ţară, dar şi-au adus suporteri din afară. Victor Ponta a reuşit să îl aducă chiar în carne şi oase, iar Klaus Iohannis, deşi staff-ul de campanie a creat aşteptare în această campanie pentru vizita Angelei Merkel, nu a reuşit în final decât o scrisoare despre care ne-a anunţat că o are în buzunar", a spus Cozmin Guşă.

"Aşteptarea pentru o discuţie serioasă între cei doi candidaţi a fost una extrem de mare. Dezbaterea Realitatea TV a strâns peste 3,5 milioane de telespectatori, ceea ce este o cifră fenomenală. Mai ales, că a existat handicapul organizatoric şi de promovare. Domnul Iohannis ne-a pus în încurcătură nevrând să anunţe, vrând să surprindă şi acesta este un lucru care nu prea se face. L-am văzut pe domnul Iohannis că a folosit acest truc pentru ca să se victimizeze, spunând că nu a putut să se pregătească, dar uitând să spună că noi îl rugam de vreo zece zile să precizeze dacă vine sau nu la dezbatere. Nici telespectatorii nu se aşteptau la un asemenea gest. În mod clar, nu este un gest de tip nemţesc. A doua dezbatere, a doua zi, a fost aproape la jumătate din audienţă, circa 1,8 milioane de telespectatori, faţă de 3,5 milioane la Realitatea TV, în prima zi. Se vede clar că interesul a scăzut brusc pentru că a fost un mare interes să se vadă confruntarea, previziunile celor doi posibili viitori preşedinţi ai României. Acest fapt nu s-a remarcat. Dacă la prima dezbatere, e clar că Victor Ponta a avut un avantaj net şi Klaus Iohannis a plecat bătut de pe teren, la a doua dezbatere, de data asta Victor Ponta a avut o greşeală mergând pe terenul acuzelor reciproce pe subiecte care nu ţin de preşedinte. Acolo meciul s-a încheiat nedecis. Dacă Victor Ponta ar fi făcut box în tinereţe, ştia că trebuie să dublezi lovitura ca să convingi. O singură lovitură e doar de tatonare", a mai spus consultantul politic.

Guşă a analizat şi electoratul celor doi candidaţi.

"Avem două feluri de electorat. Unul al lui Victor Ponta care este un electorat disciplinat, de partid, care scuză greşelile candidatului, nedorind să vadă doar elemente de suprafaţă. Ceea ce a fost un avantaj pentru Ponta. Greşelile pe care le-a făcut nu a minat acel electorat. Nu a reuşit să îi aducă de la nivelul nehotărâţilor. Electoratul domnului Iohannis este unul de dreapta, mult mai pretenţios care nu prea scuză greşelile. Aici staff-ul domnului Iohannis a greşit impardonabil. În faţa unui asemenea electorat,  trebuie să dai dovadă de corectitudine, de promptitudine, de acele lucruri care l-ar caracteriza pe un neamţ. Iohannis mai avea un lucru de făcut. Ca să recupereze handicapul de 10 procente trebuia să forţeze aceste dezbateri, să fie mai multe, nu să se prezinte de-abia după ce am insistat. Ca să convingă un număr tot mai amre de nehotărâţi", a mai spus Guşă.