MENIU

Guşă: Cine este responsabil astăzi? Rolul societăţii civile este unul minor

Analistul şi consultantul politic Cozmin Guşă a făcut o scurtă radiografie a situaţiei din România, întrebându-se cine mai este responsabil, făcând trimitere şi la manifestaţiile din ultimele zile din marile oraşe din România.

"Discutând cu precădere despre responsabilitate. Pe câţi îi putem suspecta că ar fi responsabili astăzi? Şi mă uit de la foarte mulţi medici din România care ştiau că nu poţi traţi în România aceşti bolnavi şi au tăcut într-un sindrom de laşitate colectivă, până la politicienii din PSD care ştiau de foarte mult timp cât de găunos este Victor Ponta şi gaşca sa şi au tăcut până când li s-a oferit oportunitatea să se lepede dar nici măcar nu au făcut-o direct l-au obligat să îşi dea demisia. Mergând până la cei din partea dreaptă care ştiu cât de găuriţi sunt şi în loc să se reformeze, încearcă să încălzească aceeaşi mămăligă de culoare portocaliu-galben, şi nu vin cu oameni noi.

Cine este responsabil astăzi? Foarte puţină lume, poate oameni din mass-media, comentatori, intelectuali mai încearcă să salveze.
Cât de responsabili au fost intelectualii României, în aceşti ultimi ani, nu mă refer doar la epoca Băsescu, în condiţiile în care au tăcut complice, încasând de multe ori sume importante pentru tăcere.
Situaţia în România este Iresponsabilitate, nu responsabilitate! şi totuşi, trâind aici cu toţii, trebuie ca acest lucru să se rezolve.


Societatea civilă are un rol bine determinat, să cârpească găurile din sistem, acolo unde politicul guvernamental nu ajută sau nu ajunge. Din acest motiv, s-a constituit societatea civilă, pentru că politicul guvernamental are excese mai mereu, iar politicul antiguvernamental se bate să ajungă la putere. Societate civilă s-a constituit ca să rezolve lucruri, care nu aduc profit politic, dar rezolvă anumite pături profesionale, sociale, economice la nivel mic, în aşa fel să trăiască şi ele dacă nu doresc să participe la un dans cu Guvernul.
Din momentul în care societatea civilă a fost folosită pentru lovituri de stat, finanţată din bani dintr-o parte sau alta, ea şi-a pierdut din relevanţă. Dacă ne uităm la rolul social, complementar Guvernului pe care societatea civilă l-a jucat în România, în ultima vreme, ne dăm seama că este unul minor.


Şi în societatea civilă sunt oameni valoroşi. Eşecurile din plan personal şi acele frustrări îi fac pe mulţi să acţioneze ca astăzi. Şi îmi pare rău, chiar şi cu Alina Mungiu Pipidi, pe care o cunosc, este victima că de când luptă pe baricadele democraţiei nu a reuşit să se împună niciodată, în România.


Mihai Botez a fost chemat în România pentru o soluţie de prim-ministru. Profesorul Mihai Botez a fost refuzat la o discuţie de către Iliescu.
Prof Mihai Botez a fost o nouă victimă a lui Ion Iliescu. A fost ţinut o săptămâna într-o casă conspirativă a SRI.", a spus Cozmin Guşă.

Mai multe articole despre:
proteste Cozmin Guşă societatea civilă