MENIU

Gușă: Se deschide calea devalizărilor. Influența politică va fi folosită pentru profit

”România trăieşte cea mai neagră perioadă pe care ar putea să o traverseze, din '89 încoace", a atras atenția Cozmin Guşă, la Realitatea TV. Consultantul politic a analizat scandalul provocat de legile justiţiei, precum şi noul proiect adoptat de Camera Deputaţilor.  

”Asistăm cu ochiul liber la o desconsiderare crasă a cetățeanului. Practic, majoritatea politică - la care în mod evident, așa cum preupuneam, s-a alăturat și UDMR - dă drumul unei serii de acte normative care sunt de natură să descurajeze puternic cetățenii”, a avertizat Cozmin Gușă.

Consultantul politic evidențiază că o astfel de decizie deschide calea unor devalizări prezumptive ale acestor companii, care, spune el, sunt companii de stat și ar trebui să facă profit, iar profitul să intre în buzunarul cetățenilor, însă se va face loc pentru ”nepoței, nepoțele, amante” și va însemna ”devalizarea companiilor spre propriile buzunare”.

Decizia de azi - lovitură de ciocan pentru mediul de afaceri

Decizia că demnitarii pot face afaceri, pe lângă creșterea imensă a salariilor, va submina mediul de afaceri total, subliniază Cozmin Gușă.

”Să nu ne așteptăm că vor face afaceri, ci că-și vor folosi votul din Parlament pentru a genera fel de fel de contracte în folosul lor și al familiilor lor. Este o adevărată lovitură de ciocan pentru mediul de afaceri. Ne întoarce mult în timp”, a explicat acesta.

Consultantul politic susține că majoritatea parlamentară acționează ca un grup infracțional organizat care este mai periculos decât unui normal, pentru că ”el centrează, el dă cu capul”.

”Și-au făcut mediul ca să poată devaliza bugetele de stat și pe cele private și și-au asigurat legislația care să nu-i mai ducă în zone de cercetare, reținere, arestare sau chiar condamnare”, a arătat Cozmin Gușă.

În opinia sa, România trăiește, prin aceste decizii, cea mai neagră perioadă pe care a putut s-o traverseze și o vom plăti mult mai rău decât polonezii, care aveau țara pregătită.

”Infrastructura poloneză e foarte bine ranforsată și nu are atât de suferit de pe urma deciziilor care lovesc statul de drept. România nu este pregătită. Ne vom rostogoli pe un tobogan al decăderii economice și administrative”, a explicat consultantul politic. 

Are loc o revanșă a Puterii asupra justiției

Un exces naște un exces și mai mare, spune Cozmin Gușă, care amintește că au avut loc câteva excese minoritare în acțiunea unor procurori și judecători asupra unor politicieni.

”Sistemul care a fost pus la punct sub controlul lui Băsescu a făcut și victime, dar nu atât de mari ca să se justifice această punere în genunchi a justiției. Politicienii au fost fugăriți, anchetați, majoritatea pe bună dreptate, și justiția i-a dominat. A venit rândul revanșei”, a precizat acesta.

Acum, excesele politicului asupra justiției afectează în primul rând cetățeanul, a spus Cozmin Gușă, adăugând că se vede la orizont o perioadă de involuție la toate capitolele. ”Cred că nu doar mediul de afaceri internațional va fi descurajat, ci și mare parte din oamenii de afaceri români care au trăit perioade similare, dar niciuna atât de neagră”, a afirmat consultantul politic.

Nu s-a văzut un mare entuziasm nici din partea Opoziției de a se împotivi, arată Gușă. ”Pe lângă acest sprijin al ALDE și UDMR, știm că pentru legile justiției a existat un sprijin tacit inclusiv din partea unor liberali. Situația juridică a multor liberali este la fel de gravă ca a celor din PSD”, susține acesta.

Asistăm la un asalt al politicieniilor asupra justiției, subliniază consultantul politic.

”Nici Iohannis n-are cum să intervină, pentru că nu poate interveni în jocul parlamentar. Rămâne de văzut la nivelul instituțiilor din justiției cum se vor așeza apele. Cred că soluția finală la începutul primăverii ar putea fi alegeri anticipate. Am putea discuta și despre un alt rezultat al alegerilor care nu va fi deloc similar celui din 2016”, a conchis Cozmin Gușă.

 
Mai multe articole despre:
justiţie România Polonia PSD companii