MENIU

Cozmin Gușă: "Excesele inverse din justiție se întorc acum împotriva României"

Consultantul politic Cozmin Gușă oferă o explicație mai complexă situației în care a ajuns azi România, pusă la zid atât în Parlamentul European cât și în Comisia Europeană, pe subiectul atacurilor la justiție.

Rapoartele dure de azi la nivelul UE împotriva României nu miră pe nimeni, nici măcar pe oficialii europeni, arată Cozmin Gușă, deoarece "excesele inverse" din justiție din trecut se întorc firesc împotriva noastră azi.

"Legat de UE, ne-a picat prost, dar ne așteptam la asta. În cadrul UE se vorbește tot mai mult despre ceea ce noi vorbim aici la Realitatea TV de mai multă vreme. Nu trebuie să ne mire că s-a ajuns aici, nici UE nu se miră. Acele excese inverse se întorc împotriva ordinii de drept din statului român. Nimeni nu a comentat niciodată de ce foarte multe lucruri de la DNA au fost excesive împotriva capitalului românesc", a declarat Cozmin Gușă într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Potrivit consultantului politic, ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii ani - fenomenul arestărilor selective, de exemplu - a fost făcut "cu largul concurs al supravegherii UE".

"Sigur, cei care s-au dus acolo au fost arestati pentru că erau vinovați, dar cei rămași nepedepsiți primesc apă la moară și au posibilitatea să se victimizeze, iar UE se uită la ce s-a întâmplat în România cu largul concurs al supravegherii UE. Stăm prost din cauza noastră, a românilor și a europenilor care ne au permis acele excese în justiție", a explicat Gușă la "Talk News".

UE a trecut cu vederea faptul că, în timp ce unii dintre politicienii români care luau mită au intrat la închisoare, multinaționalele care au plătit mita nu au fost deranjate cu nimic.

"Și multinaționalele au fost vinovate. Tăriceanu are mari probleme în dosarul Microsoft, dar n-am auzit să se vorbească despre mituitorii de la Microsoft care au dat șpaga înalților reprezentanți ai statului român, iar Dragnea și alții care sunt vinovați beneficiază azi", a mai spus consultantul politic.

Propunerea Finlandei de a prelua președinția rotativă a UE în locul României nu este de blamat, în condițiile în care se vede clar că nu suntem pregătiți. "Am ajuns aici dintr-o complicititate colectivă", spune Gușă. "Dacă vroiam, în septembrie, toți de la Iohannis în jos s-ar fi concentrat ca să intrăm în 2019 cu alți miniștri și un alt premier. Nu era chiar așa de greu".

Cozmin Gușă a amintit două episoade care s-au petrecut azi la București și care "ne pun într-un acord cu ce s-a discutat azi în forurile UE": 1) chemarea în grup la DNA a unor lideri PSD legat de vânătorile de la Tel Drum și 2) anunțul președintelui Iohannis legat de faptul că soția sa nu se va prezenta în fața procurorilor.

"Aceste două lucruri din justiția de azi nu ne aduc decât într-un acord cu ce s-a discutat azi la UE, uniune care ne-a neglijat multă vreme", a explicat Gușă.

Spectacolul de la DNA cu "vânătoarea de pe domeniile Tel Drum" îi face jocul lui Dragnea

Audierile de marți de la DNA, legat de subiectul partidelor de vânătoare de pe domeniile Tel Drum, detunează atenția publică de la adevăratele probe care îl incriminează pe Dragnea.

Șeful PSD apare mai puțin vinovat, fiind aparent prins "într-o chestie colectivă", consideră analistul politic. 

"Să vorbim despre acest spectacol de la DNA. Nu înțeleg de ce îl iei pe șeful SIE și pe alți lideri de la PSD și, în prezența avocaților lui Dragnea, îi întrebi dacă au fost la vânătoare pe domeniile Tel Drum. Adică lași neadministrate atâția ani multe probe care îl incriminează pe Dragnea, abia anul ăsta au fost deschise dosare legate de Tel Drum...Chemându-i pe acești oameni doar ca să-i întrebi dacă au fost la vânătoare, dai senzația că Dragnea e mic copil, că a fost o chestie colectivă, faci un joc care îl ajută pe Dragnea", a explicat Cozmin Gușă.

Acesta a amintit de neînceperea urmăririi penale în cazul Dragnea din timpul "statului paralel", iar dosarul a fost redeschis abia ulterior, fără să fie lucrat cu probe solide.

"Am vorbit de independența jurnalistică și e bine să facem asta, dar nu înțeleg de ce acele probe Rise Project din "valiză" nu au ajuns la DNA, au fost prezentate sumar și doar pentru o zi. Nu văd nicio problemă să se facă un rând de copii, DNA le poate cere dacă sunt de folos în dosar", a mai spus Gușă.

"Nu poți să spui, ca președinte al României, că soția ta nu se va prezenta în fața procurorilor"

Modul în care Klaus Iohannis a răspuns presei legat de absența soției sale la audierile de la Parchetul general l-a surprins neplăcut pe Cozmin Gușă.

"M-a mirat poziția lui Iohannis: nu e a de aplaudat că soția unui președinte e chemată la audieri, e prima dată când se întâmplă așa ceva după 1989, dar în momentul în care dorești să fii credibil în lupta cu acești oameni care își bat joc de munca procurorilor, nu poți să pretextezi că soția ta nu se poate prezenta, indiferent de motivele care există, vizita la Londra sau altceva", a explicat Cozmin Gușă

Președintele României este garantul justiției, spune analistul politic, și era dator să explice cu subiect și predicat când va avea loc audierea soției sale la Parchetul general.

"Într-un moment complicat, cu un atac grobian care urmează la Cristina Tarcea, șefa Curții supreme, pe care nu o apără nimeni, președintele respinge cu atâta ușurință un subiect legat de prezența soției în fața procurorilor. Klaus Iohannis nu avea cum să administreze în acest fel un subiect atât de complicat. E garantul independenței justiției, era dator să explice cu subiect și predicat că soția se va prezenta mâine sau altădată...Un președinte de stat nu mai are aceeași libertate ca noi ceilalți, cetățenii liberi, nu se poate exprima oricum, mai ales că propaganda anti-justiție folosește tocmai acest argument punctual din situația familiei Iohannis", a mai spus Cozmin Gușă.

Mai multe articole despre:
raport MCV