MENIU

Gușă: Nu putem pierde parteneriatul cu Airbus. Compania, strâns legată de geopolitica Franței

România nu este în postura de a-și permite să piardă un contract cu o companie precum Airbus, companie care reprezintă și un stat unghiular în geopolitica mondială, a afirmat Cozmin Gușă. Consultatul politic a explicat, la Realitatea TV, care este contextul geopolitic european la momentul la care Airbus a luat decizia de a se retrage din țara noastră.

”Această companie este strâns legată de geopolitca Franței. N-ar fi luat o asemenea decizie fără să fie în acord cu strategia geopolitcă pe care Macron doreste s-o implementeze”, a explicat Cozmin Gușă. 

Informația retragerii Airbus de la Ghimbav este una care circulă în Franța de ceva vreme, a precizat consultantul politic, dar a devenit oficială prin poziția unuia dintre vicepreședinți.

"România nu poate pierde un astfel de contract"

Știrea este importantă deoarece are o conotație geoeconomică, susține Gușă.

”România nu este în postura în care să poată să piardă un contract cu o astfel de companie. Informația e certă. Ar putea părea un fel de presiune pentru o negociere mai echilibrată din partea românilor. Nu în orice moment o fabrică de talia Airbus începe operațiunile de dezasamblare”, a subliniat consultantul politic. 

”Întâlnirile lui Iohannis și Tudose cu Macron anunțau altceva”

Cozmin Gușă atrage atenția că România nu are prea multe parteneriate cu companii care să reprezinte și state unghiulare în geopolitica mondială.

”Airbus reprezintă și geopolitic Franța. Ceva s-a întâmplat. Întâlnirile lui Macron cu Iohannis și, respectiv, cu Tudose anunțau altceva decât acest lucru în dezvoltarea relațiilor româno-franceze. Apropos de noua construcție europeană pe motorul franco-german - proiectul este franco-german, iar o prezență a României la masă, în conditiile retragerii Airbus, ar fi puternic șifonată”, a subliniat consultantul politic. 

Amintim că, potrivit unor surse din cadrul companiei Airbus, francezii ar lua în calcul să se retragă de la uzina din Ghimbav, informează Realitatea TV.

Totuși, în luna august, în timpul vizitei preşedintelui Macron, francezii ar fi convenit o prelungire a contractului pentru producerea de elicoptere Airbus.

Surse din cadrul Airbus, citate de Realitatea TV, vorbesc chiar despre închiderea uzinei de la Ghimbav. În funcţie de comenzile primite în următoarea perioadă, susţin aceleaşi surse, situaţia va fi reanalizată în cadrul board-ului şi o decizie va fi luată.

 

Mai multe articole despre:
Airbus Guşă