MENIU

Groaza din căminele de la Grozăvești: Invazie de ploșnițe, gândaci și șoareci, igrasia este la ea acasă. Reacția Universității București

Groaza din căminele de la Grozăvești. Foto:Puterea

Nenumărate rapoarte alarmante despre condițiile de trai precare din căminele studențești de la Grozăvești, situat în inima Bucureștiului, au fost făcute publice în ultima perioadă. Locuitorii acestor cămine au fost confruntați cu o adevărată invazie de ploșnițe, gândaci și șoareci, iar igrasia este prezentă peste tot. 

Cazul căminelor de la Grozăvești, administrate de prestigioasa Universitate din București, a devenit un exemplu dezolant al neglijenței și indiferenței față de condițiile de trai ale studenților.

Într-o perioadă în care educația ar trebui să fie prioritară și să ofere un mediu propice dezvoltării academice și personale, realitatea în căminele de la Grozăvești se transformă într-un coșmar pentru cei care ar trebui să-și dedice timpul și efortul studiilor.

Un aspect alarmant al situației este invazia de gândaci și ploșnițe care a pus stăpânire pe spațiile destinate studenților. Nu este vorba doar de neplăcerile asociate cu aceste insecte, ci de o amenințare la adresa sănătății și confortului locatarilor.

Victorie pentru România: Diplomele de asistent medical obținute înainte de aderare, recunoscute automat în UE

Experiența personală a unui locuitor al acestor cămine ilustrează dramatismul situației. Indiferent de eforturile depuse pentru menținerea curățeniei, gândacii au devenit stăpâni ai spațiului. Imaginea unui student care, la ore matinale, se confruntă cu gândacii fugiți în toate direcțiile în momentul aprinderii becului devine un simbol al degradării condițiilor de viață în aceste cămine. Iar când gândacii își fac loc și în frigider, întreaga situație atinge cote inimaginabile, scrie Puterea.

Această problemă nu este una recentă, iar faptul că plângerile studenților nu au fost luate în serios în trecut ridică întrebări serioase cu privire la responsabilitatea și transparența conducerii universității.

Ignorând flagelul pestilențial care a cuprins căminele de la Grozăvești, Universitatea din București pare să ridice din umeri în fața acestui dezastru. Lipsa de acțiune și soluțiile amânate au adus un sentiment de neputință printre locatarii afectați, iar disconfortul și riscurile pentru sănătatea lor sunt tot mai mari. 

În urmă cu doar două săptămâni, DSP a amendat Universitatea din Bucureşti cu 8.000 de lei.

Drept la replică al Universității București

Drept la replică

 

Pentru rectificarea informațiilor pe care articolul menționat le conține, facem următoarele precizări:

  1. Fotografiile utilizate pentru ilustrarea articolului menționat anterior nu reflectă realitatea din căminele Universității din București din Complexul „Grozăvești”. Aceste fotografii, realizate cu mult timp înaintea publicării articolului menționat (acum mai mulți ani), conform codurilor deontologice ale profesiei de jurnalist, ar fi trebuit marcate corespunzător ca fiind „de arhivă”;
  2. Luni, 29 ianuarie 2024, ca urmare a unui articol apărut în presă, reprezentanții Universității din București s-au deplasat la Complexul „Grozăvești” pentru a verifica cele semnalate. La scurt timp, la fața locului s-au prezentat și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică București - DSPMB care au verificat, prin sondaj, mai multe camere și au discutat cu studenții cazați în Complexul „Grozăvești”. În urma acestei verificări, care a vizat inclusiv camerele indicate în articolul de presă, nu s-a constatat existența ploșnițelor. Anterior acestui control, în Căminul B din Complexul „Grozăvești” ne-au fost semnalate probleme cu ploșnițe la o singură cameră de cazare. Cele două studente cazate aici au fost mutate în altă cameră de cămin, în vederea efectuării dezinsecției corespunzătoare. Nu ne-au fost semnalate probleme similare în alte camere și nici în alte cămine ale Universității din București în ultima perioadă. În vederea asigurării condițiilor constante de igienă și securitate în căminele din Complexul „Grozăvești”, Universitatea din București monitorizează, în mod curent, toate activitățile desfășurate atât de către angajații Serviciului de Curățenie, cât și de către reprezentanții firmelor care realizează dezinsecțiile/deratizările/dezinfecțiile necesare. Ultima dezinsecție generală, realizată cu o firmă autorizată, a fost efectuată în luna iulie a anului 2023.
  3. Ca urmare a controlului efectuat de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a rezultat că nu există ploșnițe în Căminul B din Complexul „Grozăvești”, urmele de mușcături prezentate în presă nefiind confirmate la data controlului prin investigațiile corporale efectuate de către aceștia asupra studentelor care au reclamat.
  4. Reprezentanții DSPMB au sancționat contravențional Universitatea din București, conform HG 857/2011, Art. 57, lit. a), cu o amendă în cuantum de 8.000 de lei, în data de 29 ianuarie 2024, deoarece, la data controlului Direcției de Sănătate Publică București, Universitatea din București nu deținea un contract de prestări servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. Facem precizarea că Universitatea din București a întreprins toate demersurile în vederea încheierii unui contract de prestări servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, dar că procesul de licitație a fost contestat de către doi dintre ofertanți, lucru care a dus la întârzierea contractării acestor servicii. Mai precizăm că procedura de contestații s-a încheiat și că acordul-cadru pentru aceste servicii a fost semnat de ambele părți în data de 29 ianuarie 2024, iar, începând cu data de 1 februarie 2024, au fost efectuate procedurile de dezinsecție în căminele Universității din București.