MENIU

Grindeanu reacționează după depunerea MOȚIUNII de cenzură: Nu este motivată

Premierul Sorin Grindeanu reacționează după citirea moțiunii de cenzură, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în biroul personal al acestuia, de la Palatul Victoria. Grindeanu a susţinut că moţiunea de cenzură care a fost depusă duminică "nu este nici măcar motivată şi prezintă dorinţa unui singur om de a avea toată puterea într-o singură mână". 

Premierul Sorin Grindeanu s-a prezentat în faţa jurnaliştilor după depunerea moţiunii de cenzură, pe care o consideră nemotivată. 

"Ne aflăm într-o situaţie paradoxală în care Liviu Dragnea îşi foloseşte partidul pentru a-şi dărâma propriul guvern şi este inadmisibil. Moţiunea de cenzură de astăzi nu este nici măcar motivată. Este doar dorinţa unui om de a avea puterea absolută. (...) Sunt de 21 de ani în politică, ştiu cu ce se mănâncă, dar sunt convins că nici eu nici dumneavoastră nu v-aţi mai confruntat cu o situaţie atât de bizară ca cea de zilele acestea. Asistăm la un război personal purtat de un om şi de un grup restrâns din jurul său împotriva propriului partid.", susţine premierul României. 

Sorin Grindeanu a susţinut în cadrul conferinţei de presă că de când acest guvern a fost învestit nu a fost organizată nicio şedinţă de partid în care să se discute referitor la activitatea guvernului. 

"În cinci luni de zile de când e acest guvern, nu a existat nicio singură şedinţă la partid în care să se analizeze activitatea guvernului, să vedem ce avem de făcut, astfel încât legătura dintre guvern şi partid să fie firească. De un an de zile nu există un birou permanent naţional unde să se analizeze săptămâna în curs, să se analizeze decizii. Singurul mod de a conduce partidul este acest CEx care are pe ordinea de zi un singur punct: excluderea cuiva sau sancţiuni." a susţinut premierul. 

Prim-ministrul României a dezvălui că a încercat să se implice direct în campania electorală a alegerilor locale parţiale, însă nu a fost lăsat. 

"I-am spus cu o lună înainte de campania electorală lui Liviu Dragnea că doresc să mă implic în campanie, să merg să văd dacă pot să ajut. Nu m-a lăsat şi există colegi care pot confirma acest lucru. Am înţeles că nu sunt singurul şi s-a mai spus asta. Am început să pierdem iar vinovatul că am ajuns aici este un singur om, Liviu Dragnea. Eu am înţeles că trebuie să-mi fac treaba într-un mod corect, onest, să nu facem absolut nimic din ceea ce ar putea depăşi cadrul legal, contituşional al funcţionării unui guvern", a transmis Grindeanu.

"Dacă moţiunea trece, ajungem la mâna lui Klaus Iohannis"

Premierul Sorin Grindeanu crede că moţiunea de cenzură ''cu siguranţă'' nu ar trece şi le-a transmis colegilor săi din PSD să fie conştienţi de faptul că orice vot în favoarea acesteia înseamnă mai puţină putere pentru partid şi mai multă putere pentru preşedintele Klaus Iohannis.

"Există suficienţi colegi acum în PSD care nu sunt de acord cu modul în care Liviu Dragnea conduce PSD şi faptul că votăm o moţiune împotriva propriului guvern. Cu siguranţă nu ar trece. Ştiu că sunt suficienţi de mulţi oameni responsabili care ştiu că nu-şi pot da jos de la guvernare propriul partid. Cred că e extrem de important să facem această precizare. Vreau ca toţi colegii mei să fie conştienţi că dacă moţiunea de cenzură ar trece, atunci vom ajunge la mâna preşedintelui Klaus Iohannis. Eu lucrurile acestea le-am spus în CEx. Vreau să fie conştienţi toţi colegii mei că fiecare bilă pe care o vor băga în urnă în favoarea moţiunii înseamnă mai puţină putere pentru PSD şi mai multă putere pentru preşedintele Klaus Iohannis", a declarat premierul Grindeanu duminică, la Palatul Victoria.

Premierul Sorin Grindeanu a recunoscut, duminică seară, că a avut o discuţie telefonică cu fostul preşedinte al Partidului Social Democrat (PSD) Ion Iliescu, după declanşarea scandalului din interiorul partidului.

"Am avut o discuţie cu domnul Ion Iliescu în urmă cu două sau trei zile cu privire la situaţia politică. Dânsul ştiţi că nu spune da sau nu. A vrut să ştie care e situaţia", a afirmat Grindeanu, la Palatul Victoria.

Dacă moţiunea cade, nu voi avea discuţii cu Liviu Dragnea

Premierul Sorin Grindeanu afirmă că, în cazul în care moţiunea de cenzură depusă de PSD-ALDE nu va trece, va începe negocieri cu actuala coaliţie pentru formarea unui nou guvern.

Grindeanu spune că negocierile vor fi purtate cu PSD şi ALDE, nu însă şi cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

''Ca şi susţinere, am explicat în detaliu ce o să fac dacă această moţiune va pica. Şi va pica. O să merg şi o să am discuţii cu Coaliţia de la guvernare din acest moment, PSD-ALDE. Nu o să am discuţii cu Liviu Dragnea. Punct'', a declarat premierul, duminică, la Palatul Victoria.

El a reafirmat faptul că nu are motiv pentru a demisiona, caracterizând actuala criză din interiorul PSD una ''artificială''. În acelaşi timp, el a susţinut că sub mandatul său ''România merge pe drumul corect''.

''Nu am motive să îmi dau demisia. Tot ceea ce s-a încercat prin acest fals raport, despre care măcar nu se mai menţionează în moţiune decât aşa la şi altele, arată că a fost şi e o criză artificială. Neavând motive să îmi dau demisia, că România merge pe drum corect - nu o spune Sorin Grindeanu, o spun organismele internaţionale, atunci singura modalitate este în Parlament. Acest lucru se va întâmpla miercuri sau joi'', a precizat şeful Executivului.

Premierul Sorin Grindeanu susţine că nu îşi doreşte să fie "actor în spargerea Partidului Social Democrat".

El a fost întrebat duminică, la Palatul Victoria, dacă ar accepta funcţia de premier, dacă i se va propune acest lucru în ipoteza în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, însă a refuzat să ofere un răspuns fără echivoc.

"Singurul lucru pe care nu-l accept şi nu vreau să fac parte din aşa ceva şi nu voi face parte este să fiu pus în situaţia să fiu actor în spargerea PSD", a afirmat Grindeanu.

Moțiunea de cenzură a fost semnată de 222 de semnături, cu 11 mai puțin decât  numărul de voturi necesar pentru ca Guvernul să cadă.

Premierul Sorin Grindeanu a demis duminică toţi secretarii de stat, secretarul general şi pe secretarii general-adjuncţi din Ministerul Dezvoltării, pentru ca PNDL 2 să nu fie folosit politic.

"Nu accept ca acest program (PNDL 2) să fie folosit în scopuri politice şi nu am de gând să tolerez aşa ceva şi tocmai pentru a înlătura orice umbră de îndoială (...) am semnat astăzi ordinele de demitere pentru toţi secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, pentru secretarul general şi secretarii generali adjuncţi. De astăzi, doamna Sevil Shaidehh nu mai poate semna nici dumneai, nici prin interpuşi niciun act care să aibă legătură cu PNDL", a declarat Sorin Grindeanu.

El a mai spus că o invită pe Sevil Shhaideh luni la o discuţie pentru a-i comunica stadiul proiectelor aflate în derulare.

Mai multe articole despre:
vvv