MENIU

Grevă spontană la CFR, din cauza salariilor. Traficul feroviar, reluat în 6 din cele 8 regionale

O parte dintre angajaţii din CFR au declanşat un protest spontan miercuri dimineaţă, începând cu ora 07.00, acţiune care a afectat grav graficul de circulaţie al trenurilor. Angajații sunt nemulțumiți de salarizare și de faptul că nu a fost reînnoit contractul colectiv de muncă, care a expirat la miezul nopții trecute. 

UPDATE 14:30. Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA informează că activitatea feroviară a fost reluată în regionalele Bucureşti, Craiova, CF Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, la ora actuală se mai poartă discuţii pentru încetarea protestului spontan cu angajaţii din anumite staţii de pe raza de activitate a 2 regionale CF, Braşov şi Timişoara. Trenurile care au fost oprite în staţiile de formare vor fi reprogramate pentru reînscrierea în circulaţie, iar cele care au staţionat în gările de pe traseu îşi vor continua parcursul până la destinaţiile finale.

CFR precizează faptul că, în urma discuţiilor purtate în prima parte a zilei între conducerea companiei şi salariaţii care au declanşat acest protest spontan s-au dat asigurări că vor fi analizate şi se vor căuta soluţii pentru revendicările şi problemele salariaţilor, aceştia fiind informaţi că odată cu aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli va fi negociată şi promovată o grilă de salarizare bazată pe coeficienţi de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanţa funcţiilor şi a meseriilor la compania CFR SA. În acelasi timp salariaţiilor li s-a atras atenţia că mesajul lor a fost înţeles, dar că o continuare a acestor forme de protest este în afara legii, aduce prejudicii importante companiei şi afectează toţi pasagerii care şi-au programat călătoria pentru ziua în curs.

UPDATE. 12.15: Ministrul Transporturilor le-a transmis greviștilor că CFR SA are inclusă în bugetul companiei pentru anul 2017 o creştere a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor. 

Ce le-a transmis ministrul Transporturilor greviștilor de la CFR

UPDATE 11,20: La Iași, Cluj și Craiova protestul a încetat, au rămas doar 4 regionale în grevă. Numărul trenurilor oprite în stații: București - 13, Brașov - 39, Timișoara - 23, Galați - 38. Total - 114 trenuri oprite

UPDATE 10,30: Numărul trenurilor oprite în stații a ajuns la 158, informează Realitatea TV, după cum urmează: 4 trenuri în regionala București, 49 la Cluj, 40 la Brașov, 20 Iași, 22 Galati și 23 la Timișoara.

UPDATE 9,45: Protestul a fost suspendat în regionala Craiova, circulația trenurilor fiind reluată.

UPDATE 9,00. 145 de trenuri sunt oprite sau întârziate în cursul acestei dimineți din cauza grevei neanunțate a angajaților CFR, transmite Realitatea TV.

Protestul s-a declanșat inițial la Cluj-Napoca și greviștii au declarat că protestul va dura 2 ore, însă liderii sindicali spun că greva este una necontrolată și se poate prelungi oricât.

Protestul s-a extins parțial la regionalele Brașov, Constanța, Craiova, Iași, Galați, Timișoara și București, iar trenurile din aceste regionale ar putea avea întârzieri.

Miercuri, la ora 15.00, sindicatele vor continua negocierile cu conducerea CFR SA pentru majorările salariale din noul contract colectiv de muncă. Actualul contract colectiv a expirat la miezul nopții de marți spre miercuri.

Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.

Angajații și sindicatele sunt nemulțumiți de faptul că aproape jumătate din personalul CFR este plătit cu salariul minim pe economie, după majorarea pragului minim la 1.450 lei.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR" SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor.

"Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521", se spune în comunicatul CFR.

Conducerea CFR menţionează că administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă.

CFR SA își amenință, voalat, angajații intrați în grevă:

"Compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor", se spune în mesajul companiei