MENIU

Grevă și în sistemul de Sănătate - Protestatarii pichetează astăzi Ministerul

Proteste in Sanatate

O nouă grevă generală se anunță după cea din domeniul Educației. Este rândul angajaților din sănătate să iasă în stradă.

Calendarul protestelor indică grevă de avertisment pe 1 iunie și grevă generală din 8 iunie. O grevă generală după 1 iulie a anunțat și al doilea sindicat din Sănătate, Federația Solidaritatea Sanitară.

Sanitas cere creșterea salariilor, sporurilor și indemnizațiilor pentru gărzi, ca și deblocarea posturilor din spitale. O altă revendicare este creșterea bugetului Sănătății la nivelul mediei UE, de 8% din PIB.

România alocă 6%, spun sindicaliștii. Sindicaliștii din Sănătate transmit mesaje publice cum că susțin greva profesorilor și că trebuie sa fie și ei la fel de hotărâți.

Printre revendicările sindicaliștilor se numără: creșterea veniturilor angajaților din Sănătate, raportarea sporurilor de muncă la salariul de bază pentru personalul auxiliar, plata gărzilor medicilor la salariu de bază (acum, un medic ia pe ora de gardă 30 sau 40 de lei, depinde dacă e specialist sau primar), deblocarea posturilor din sistemul sanitar, creșterea ponderii cheltuielilor din Sănătate la nivelul mediei UE (acum alocăm 6% din PIB, media UE e 8%. Alocăm pe cap de locuitor 580 de euro, iar media UE pe cap de locuitor e aproape 3.000 de euro).

Mai multe articole despre:
proteste