MENIU

Grevă la Prefectura Buzău. Salariații au ieșit în stradă. Care sunt revendicările

Grevă la PRefectura Buzău. Foto/europapress

Salariații de la Prefectura Buzău au blocat activitatea și au coborât în stradă, din birouri, pentru a cere bani.  Angajaţii sunt nemulţumiţi de salariile mici pe care le câştigă raportate la responsabilităţile pe care le au de gestionat dar şi la inflaţie.

Serviciile publice din cadrul Prefecturii judeţului Buzău au fost blocate de către membrii afiliaţi Sindicatului "Egalitatea" care au întrerupt luni dimineaţă activitatea, în cadrul unei greve generale.

Potrivit sindicaliştilor, niciun document nu va fi înregistrat sau soluţionat de către salariaţi, protestul fiind desfăşurat pe toată durata programului de lucru, în intervalul orar 8.00 -16.00.

"Toate serviciile sunt blocate cu excepţia primirii corespondenţei de care se va ocupa Cancelaria Prefectului. Registratura, Apostila, Serviciul Juridic, Serviciul financiar-contabil, serviciile pentru deconcentrate, situaţii de urgenţă, afaceri europene, toate sunt blocate. Toată lumea este în grevă. Toate activităţile sunt suspendate, nu primim nimic, doar corespondenţa. Greva se desfăşoară pe durata programului de lucru şi probabil se va desfăşura şi mâine dacă nu se vor rezolva revendicările noastre", a declarat, pentru AGERPRES, Stelică Bordea, liderul Sindicatului din Instituţia Prefectului Buzău, grup afiliat Sindicatului "Egalitatea".

Angajaţii sunt nemulţumiţi de salariile mici pe care le câştigă raportate la responsabilităţile pe care le au de gestionat dar şi la inflaţie.

"Sindicatul nostru a declanşat greva generală având ca revendicări salarizarea, suntem cu salarizarea la pământ, a mai venit şi inflaţia, ne-a terminat. Suntem nemulţumiţi de faptul că nu s-au respectat termenele de punere în aplicare a Legii 153/2017, deci în anul 2022 trebuia aplicată legea salarizării unitare a bugetarilor. Datorită atribuţiilor pe care le are Instituţia Prefectului de control asupra activităţilor desfăşurate de administraţiile publice locale, de gestionare a deconcentratelor, dorim să fim transferaţi de la funcţii teritoriale la funcţii de stat şi nu în ultimul rând dorim să fim transferaţi de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la Secretariatul General al Guvernului (SGG)", a mai precizat liderul de sindicat.

Prefectul judeţului Buzău s-a declarat solidar cu sindicaliştii şi atrage atenţia că din pricina salariilor mici, din ce în ce mai mulţi angajaţi au ales să îşi dea demisia în favoarea altor instituţii publice unde câştigurile sunt mai mari. Acest lucru a determinat ca unul dintre cele mai importante servicii din Prefectură, cel Juridic să se confrunte cu deficit de personal.

"Atât timp cât este un protest legal, democratic, eu nu pot decât să fiu de acord cu acest mod al colegilor mei de a-şi susţine revendicările. Este una din provocările majore pe care activitatea mi-a scos-o în cale, faptul că cel puţin la Compartimentul Juridic salarizarea a rămas cu mult în urmă faţă de instituţii ale statului român comparabile. Ne îngreunează foarte mult activitatea, în ultimele trei săptămâni au mai plecat doi jurişti iar săptămâna trecută mi-a mai spus un jurist că pleacă. La momentul acesta, din 14 posturi din schemă la Juridic, jumătate, adică şapte sunt neocupate, ceea ce face extrem de complicată această problematică. Nu spun de ce sunt salarii mai mari la ANAF sau la Consiliul Judeţean unde îmi pleacă colegii, dar este o realitate. De un an şi jumătate aşteptăm ca aceste funcţii să fie transformate în funcţii de stat", a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Ţiclea, prefectul judeţului Buzău.

Mai multe articole despre:
greva prefectura buzau prefectura buzau