MENIU

Grecia cere bani din fondul de urgență al UE. Vrea să pună la plată 4 țări din Europa

Grecia si UE nu se inteleg

Grecia a solicitat, în ceasul al 12-lea, chiar în ziua intrării în "default", un nou program de salvare, de 2 ani, de la Mecanismul European de Salvare (ESM). Acest mecanism financiar este fondul de urgență al UE, destinat ajutorării țărilor și băncilor aflate în dificultate.

Surpinzătoarea mișcare a Greciei a readus în atenție ESM, fondul comun de salvare al statelor din zona euro, garantat de cele 19 state membre, scrie The Telegraph.

Cei mai mari contributori la ESM sunt Germania, Franta, Italia si Spania. Ele sunt urmate de Olanda, Belgia, Austria, Finlanda, Slovacia si Slovenia.

Principala sarcina a ESM este sa ajute statele membre care "trec prin sau sunt amenintate de dificultati de finantare", potrivit Ziare.com. Este un fond permanent instituit sa inlocuiasca un fond anterior, creat ca reactie la criza financiara globala.

Cea mai recenta cerere de salvare adresata ESM a fost emisa de Cipru, in 2013. Tara a primit un fond de salvare de 9 miliarde de euro si un alt miliard de la FMI. In schimb, Cipru a semnat un acord de reformare a sistemului bancar si a economiei.

Grecii solicita acum un imprumut de la ESM pentru a-si putea plati datoriile existente la creditorii internationali.

 

Mai multe articole despre:
Grecia faliment Grecia