MENIU

Grecia a găsit soluția în scandalul cu Macedonia. Propunere bombă de la Atena

Guvernul de la Atena a comunicat că Republica Macedonia ar trebui să adopte un nume ”intraductibil” care ar permite soluționarea disputei între cele două țări, deoarece Atena consideră că numele Macedonia implică o revendicare teritorială ce vizează regiunea cu acelalși nume din nordul Greciei.

"Primul lucru de discutat este un nume în graiul sau graiurile ţării vecine care nu poate fi tradus în altă limbă", a declarat Nikos Kotzias, ministrul grec de Externe, pentru postul de televiziune ERT, scrie Mediafax.

 Kotzias, care marţi urmează să se întâlnească cu mediatorul ONU, Matthew Nimetz, a mai afirmat că orice acord pe această temă va trebui ratificat de Parlamentul de la Atena şi va fi necesară modificarea Constituţiei Republicii Macedoniei.

Săptămâna trecută, Nimetz a propus patru nume alternative în limba macedoneană, inclusiv "Republika Nova Makedonija" (Republica Noua Macedonia).

 Republica Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991 şi a reuşit să evite violenţele ce au urmat dizolvării Iugoslavei.

Din cauza disputei cu privire la denumirea Macedoniei, Grecia a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE.

Mai multe articole despre:
Atena Grecia Macedonia intraductibil