MENIU

Greșeala fatală făcută de Guvernul Tudose care a dus la explozia cursului leu-euro

<p>Curs valutar</p>

Guvernul Tudose atacă BNR-ul pentru explozia cursului valutar, însă explicația reală ține chiar de incompetența Executivului: în ţară intră de cinci ori mai puţine fonduri europene decât anul trecut.

Premierul Tudose a acuzat la sfârşitul săptămânii trecute Banca Naţională că nu face nimic pentru a opri căderea leului faţă de euro şi pen­tru a încetini creş­terea ROBOR, însă o privire asupra balanţei de plăţi arată motivul simplu pentru care se depre­ciază leul: în ţară intră de cinci ori mai puţine fonduri europene decât anul trecut.

Premierul Tudose continuă tirul de foc la adresa băncilor, după cel mai ridicat curs din istorie: BNR trebuia să intervină. Nu a făcut-o. Nu exclud ca deprecierea leului în raport cu euro să fie "o răzbunare" a băncilor

Pe primele opt luni ale anului 2017, transferurile de capital pentru admi­nistraţia publică au fost de doar 657 mil. euro, faţă de 3,3 mld. euro în aceeaşi pe­rioadă a anului trecut. Cursul leu/euro era ieri de 4,64 de lei, în creştere cu 2,2% faţă de începutul anului, scrie Ziarul Financiar.

Atunci când nu ai de unde acoperi cererea de valută, în mod automat piaţa duce preţul euro acolo unde se găseşte un echilibru. Dacă va con­tinua dezastrul de la fonduri euro­pene, fie vor fi necesare împrumuturi de urgenţă de la organisme financiare internaţionale pentru a menţine cursul leu/euro, fie vom avea deprecieri consistente ale leului în continuare.

România a primit fonduri europene nerambursabile de 3,48 miliarde de euro în primele zece luni ale anului. Ca să reuşească să îşi îndeplinească ţinta asumată de autorităţi, ar trebui ca în noiembrie şi decembrie să reuşească să atragă 1,73 miliarde, adică jumătate din cât a atras în zece luni.

La începutul anului, Ministerul Finanţelor spera să atragă nu mai puțin de 10 miliarde de euro.

Situaţia absorbţiei fonduirilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020 a fost complicată în acest an. Abia după jumătatea anului, autorităţile de management prin care se fac rambursările de la bugetul UE au fost acreditate, şi România a putut să primească banii pentru proiecte.

Din acest motiv, la jumătatea anului, România primise doar 3,58 milioane de euro fonduri structurale şi de coeziune aferente exerciţiului financiar 2014-2020.

Mai multe articole despre:
curs valutar guvernul tudose