MENIU

GRAFIC Rata infectărilor din România, în CONTINUĂ scădere. CÂND ar putea fi decise noi relaxări

Indicele de infectare în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunța, în urmă cu scurt timp, cele mai recente informații de pe frontul de luptă împotriva coronavirusului. Ziua de astăzi a început, însă, cu o veste bună, și asta deoarece rata de incidență din Capitală se menține, în continuare, sub pragul de 1 la mie. Mai exact, vorbim despre un indice de 0,89, ceea ce plasează Capitala în scenariul verde și creează premisele reîntoarcerii în bănci pentru toți elevii. Accesează pagina Realitatea.NET Coronavirus pentru informații LIVE - VEZI AICI bilanțul Covid.

La raportarea de astăzi, media națională raportată la populația României a înregistrat o nouă scădere, ajungând la 0,74, de la 0,76 - cât s-a înregistrat ieri. În continuare, nu avem niciun județ în zona roșie și nici măcar în cea galbenă.  

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor.

Vă reamintim că, în momentul de față, nu a fost luată o decizie legată de eliminarea purtării măștii de protecție la birou, acolo unde toți angajații sunt vaccinați. Au fost discuții pe marginea acestui subiect în Guvern, lucru recunoscut și de premierul Florin Cîțu, care a spus însă cel mai devreme va putea fi introdusă o astfel de măsură de la 1 iunie.

Premierul l-a contrazis, practic, pe prefectul Capitalei, Alin Stoica, cu privire la purtarea măștii în birou, dacă ești vaccinat. Inițial, prefectul anunțase că angajații imunizați ar putea renunța la mască, la serviciu, dacă angajatorii sunt de acord. Ministerului Sănătății a emis chiar și un ordin în acest sens în data de 14 mai, înainte de prima etapă de relaxare din 15 mai, când a fost introdusă facilitatea ca persoanele care sunt vaccinate și care lucrează în același birou să poată să stea în biroul respectiv fără mască. A doua zi, însă, a fost emis un nou ordin de către MS care l-a anulat pe cel dat cu doar o zi înainte. 

Măsurile de relaxare aplicate în prima etapă de revenire la normalitate, din 15 mai 2021:

*Eliminarea restricțiilor privind purtarea măștii în spații deschise neaglomerate

*Eliminarea restricțiilor privind circulația pe timp de noapte a persoanelor.

*Eliminarea restricțiilor privind programul operatorilor economici până la ora 21 - magazinele nu se mai închid la această oră.

*Stabilirea programului restaurantelor, barurilor, cafenelelor și teraselor în intervalul orar 5 – 24.

*Masca rămâne obligatorie în continuare în spații publice, piețe, târguri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

*Organizarea de competiții sportive în spațiile deschise, cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului.

Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

*Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane

*Organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private sunt permise numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție.

Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.