MENIU

Grafenul ar putea fi elementul cheie pentru crearea pielii artificiale

Cercetătorii au mai făcut încă un pas important în domeniul membrelor artificiale. Mai exact, au creat o piele sitetică care imită proprietățile senzoriale ale pielii umane oferindu-le astfel pacienților șansa de a simți din nou.

Pielea care se alimentează de la soare a fost creată de cercetătorii de la Universitatea Glasgow, Facultatea de Inginerie și ar putea fi o modalitate prin care cei care au membre protetice își pot recăpăta simțul tactil.

Tehnologia creată a fost realizată prin folosirea unei forme de carbon ultrasubțire, cunoscută sub numele de grafen. Acesta este un material care are grosimea unui atom și este, în prezent, cel mai puternic și rezistent compus de acest tip de pe pământ. Deși specialiștii au mai încercat, în trecut, să creeze „piele electronică", ei au întâlnit multe piedici pe drum, însă problema ar putea fi rezolvată prin folosirea energiei solare.

Cum ar putea grafenul să le redea oamenilor simțul tactil

Grafenul utilizat în construcția membrelor protetice reprezintă un progres semnificativ în domeniul tehnologiei medicale, și nu numai. Asta pentru că, datorită acestui material pielea electronică îi va putea oferi celui ce o poartă și capacitatea de a simți.

Grafenul este un material foarte flexibil, un bun conductor de electricitate, dar este, de asemenea, și transparent, și poate absorbi 98% din lumina care ajunge pe suprafața sa. Din acest punct de vedere, grafenul devine ideal pentru o tehnologie prin care se vrea valorificarea puterii soarelui.

Această piele sintetică din grafen, odată atașată roboților creați, le va permite acestor mașinării să detecteze posibilele pericole atunci când interacționează cu oamenii, dar ar putea învăța și cu mai multă ușurință să interacționeze cu mediul în care se află.

Mai mult, cercetătorii se gândesc și la beneficiile pe care le-ar putea oferi acestp piele sintetică tehnologiilor purtabile, precum smartwatch-urile sau dispozitivele folosite pentru monitorizarea problemelor cardiace.

Sursa

Mai multe articole despre:
grafen piele electronică simt tactil