MENIU

"Ginsengul românesc": Cel mai puternic antioxidant natural care creşte în România

<p>Cum se prepară corect cătina cu mierie. Toată lumea face această greşeală</p>

Cătina, sau "ginsengul românesc" conţine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decât măceşul şi de zece ori mai mult decât citricele. Cătina poate fi şi cel mai bun vaccin antigripal, scrie apropotv.ro.

Pe langa faptul ca este un bun vaccin antigripal, catina "ginsengul romanesc" este un dusman pentru boli precum cele de piele, stres, anemie, hepatita şi intareste inima.

Fructele de catina pot fi consumate ca atare, in starea lor naturala, pot fi preparare cu miere sau sucul lor poate fi diluat cu apa. Catina are atatea proprietati incat poate face cat o mie de medicamente la un loc.

Dintre toate fructele, catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de aproape zece ori mai mult decat citricele. La noi in tara intalnim catina alba si rosie, ambele cu un puternic efect antoxidant pentru organism.

De la catina nu se folosesc doar fructele, ci si mugurii, frunzele si scoarta. Nu uitati ca pe vremea bunicilor, roadele pamantului, precum aceasta minunatie de planta, tineau loc de medicamente care sa hraneasca trupul cu vitalitate si sanatate.

Catina este un arbust fructifer ale carui beneficii se cunosc inca din antichitate. Se pare ca ar fi originara din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani in medicina traditionala.

In Romania, catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.

Denumirea stiintifica a Catinei este Tamarix ramosissima Alba – Hippophae rhamnoides. Catina rosie este Myricaria germanica Fam. Tamaicaceae

Catina si proprietatile sale

Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in beta-caroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.

Fructele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lui octombrie.

UZ INTERN

Catina sub forma de ulei (uleiul de catina) este benefic in afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice. El mai este folosit si in alcoolism, stres, astenie, anemie, coronariene, hipertensiune, gingivite. Un efect demn de luat in seama il are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, raguselii, gripei, racelii, intoxicatiilor si leucemiei.

Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicata si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.

Arbust catina

UZ EXTERN

Catina este folosita sub forma de ulei si pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri solare. Catina este un bun sudorific si mai este folosita si in tratarea anumitor afectiuni ginecologice.

Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, dar in acelasi timp vitaminizeaza organismul.

Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.

Trebuie stiut ca proprietatile antiinflamatoare, cicatrizante si antibiotice sunt detinute si de scoarta arbustului de catina. Citeste mai mult...