MENIU

Gindrovel Dumitra, despre teoriile „fabuloase” ale românilor care refuză să se vaccineze: „Ni se spune că vaccinul conține 666”

Gindrovel Dumitra, despre refuzul românilor de a se vaccina

Președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, Medicul Gindrovel Dumitra trage un semnal de alarmă în legătură cu scăderea numărului de vaccinați anti-COVID-19 în România în momentul în care valul 4 se amplifică de la o zi la alta. În ultima săptămână, infectările au explodat, secțiile de ATI devin neîncăpătoare după ce pacienți cu forme grave sunt internați direct în Terapie Intensivă. Președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei a explicat care sunt motivele pentru dorința de imunizare atât de scăzută în ultimele luni.

Medicul Gindrovel Dumitra a făcut o paralelă între numărul celor vaccinați în luna mai și acum, care arată cât de mult a scăzut dorința de vaccinare - de 10 ori.

„În timpul verii, vaccinarea anti-COVID-19 a stagnat foarte mult. Atinsesem la un moment dat 110.000 de vaccinări zilnice, în luna mai, după care în ultima perioadă, în jurul cifrei de 10.000 de vaccinări zilnice. Ceea ce înseamnă foarte, foarte puțin”, a atras atenția medicul de familie.

Despre motivele care stau la baza acestei scăderi alarmante a vaccinării, când valul 4 cuprinde toate județele, Gindrovel Dumitra spune că o rezistență deosebită la imunizare a fost observată, surprinzător, la tineri, care, alături și de unii oameni în vârstă susțin teoriile conspiraționiste, dar mai ales pe cele „fabuloase”. Motivul principal, spune medicul de familie, îl constituie teama de reacții adverse.

„Întâmpinăm o rezistență în special din partea pacienților tineri dar și a anumitor persoane vârstnice,  care, de teama unor reacții adverse. Unele sunt justificate, ne referim la cele banale - durerea la locul înțepăturii, febra sau eventual durerea musculară. 

Dar foarte multe temeri se referă la reacții adverse ipotetice. Și aici există un adevărat folclor. Pe lângă cele care se referă la sterilitate, există teama de reacții adverse pe termen lung precum și anumite temeri legate de elemente fabuloase. 

De exemplu, ni se spune de foarte multe ori în cabinet că vaccinul conține 666, că cei care se vaccinează nu vor trece dincolo... în momentul în care se va întâmpla”, a explicat medicul Gindrovel Dumitra, vineri, la un post TV. 

Există foarte multe amenințări și elemente care, din păcate, împiedică în acest moment pacientul să ia decizia de a se vaccina", a concluzionat medicul Gindrovel Dumitra.