MENIU

Gigi Becali: Mate mi-a zis în puşcărie că el este "Becali al penitenciarelor"

<p>Gigi Becali</p> <p>&nbsp;</p>

În anul 2013, Gigi Becali a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, după ce a primit trei ani de detenție în cazul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale, la care s-au adăugat alte șase luni după condamnarea în dosarul "Valiza". 

În aprilie 2015, patronul Stelei a fost eliberat condiţionat de la Penitenciarul Poarta Albă.

Gigi Becali a intrat în direct la Realitatea TV, la emisiunea lui Octavian Hoandră, unde a vorbit despre condiţiile dure din penitenciare şi despre lupta sa cu ANP.

Patronul Stelei a relatat un dialog pe care l-a avut cu un şef de penitenciar, al cărui nume nu l-a divulgat.

"Îi aveţi acolo pe domnul Iancu, pe doamna Maria Vasii, pe care o admir pentru meseria pe care o face. V-au vorbit tehnici, de legi, de hotărâri a CEDO. Eu o să vă vorbesc exact ce se întâmplă în realitate. Am fost acolo, am simţit, am vorbit. M-am luptat cu ei.

O să incerc să fac o radiografie. Spuneaţi dumneavoastră: ce motor lăuntric au oamenii ăia? Am să vă spun despre discuţiile mele cu directorii de penitenciare.

Unde ai fost?, l-am întrebat pe unul. 'Am fost în Danemarca pentru schimb de experienţe', mi-a răspuns.

Ce căutaţi acolo? Avem legi de respectarea pedepsei. Respectaţi-le pe astea şi apoi mergeţi în ţări străine.

'Domnule Becali, poporul român nu e pregătit pentru asta! Pentru respectarea legilor', mi-a mai spus directorul...

Latifundiarul din Pipera a adăugat că a încercat să-i apere pe ceilalţi deţinuţi în faţa directorilor de închisoare, precizând că poporul român este unul ortodox, cu putere de luptă. De asemenea, Becali a dezvăluit şi unde a făcut plângeri pentru tratamentul de care avea parte la Poarta Albă:

"M-am luptat cu ei cu plângeri penale. Am facut plângeri la preşedintele României, la Avocatul Poporului. Mi-a venit răspuns de la Presedinţie. Era exact răspunsul pe care mi l-a dat şi Ministerul Justiţiei.

Am vorbit la Avocatul Poporului. Am zis că Ciorbea e corect. A făcut o anchetă. Mi-a venit răspunsul când eram deja liber. "Te-ai plâns că nu te lasă la biserică. Ai fost de 2 ori". Cum, doar de 2 ori într-un an jumate la Poarta Albă, la biserică? Eu vroiam în comunitate, pentru că regimul deschis îmi permitea. "Aţi avut plângeri că nu aţi fost învoit. Ati fost de 4 ori învoit", mi-a mai spus Avocatul Poporului. Eu vroiam 60 de învoiri în 2 ani. Legea îmi dă voie 30 de zile pe an. Am vrut să merg la majoratul fiicelor mele. Mi-au dat răspuns că trebuie să ai sârguinţă în muncă. Le îndeplineam. Am primit o singură învoire într-un an de zile. Dacă este o vocatie si nu e drept, vreti să spuneti dvs că eu sunt la cheremul vostru? Aşa i-am întrebat. Dacă vreţi daţi, dacă nu, nu? Satan vă învaţă pe voi, pe toţi".

La un an şi jumătate de când a fost eliberat, Gigi Becali tot n-a putut uita că n-a fost lăsat la majoratul fiicelor lui:

"Noi nu avem nevoie de legi. Haideţi s-o respectăm pe asta pe care o avem. Mă dau exemplu pe mine. Domnule Hoandră, dacă legea spune 30 de zile... de ce nu mă laşi o zi într-un an la majoratului celei de-a doua fiice, dacă la prima nu m-aţi lăsat? Statul e criminal. Preşedintele ţării mele nu m-a apărat. S-au încălcat legea şi drepturile. Nu poporul meu nu este pregătit ca să se respecte puşcăria, voi sunteţi criminali".

Patronul Stelei a dezvăluit că directorii de închisoare au încercat să-l determine să lucreze la o spălătorie, dar că el a refuzat categoric:

"Noi nu suntem educatori, noi suntem ofiteri, am făcut scoli de trageri", spun ei. "Suntem şi noi pe cineva. Îl ţinem pe Becali", credeau ei. Eu i-am biruit, n-am dat înapoi. Au vrut să mă ducă la spălătorie. Eu sunt Becali, eu nu lucrez la nicio spălătorie. Pe mine mă cheamă Becali şi nu lucrez la spălătorie".

Becali s-a referit apoi şi la schimbările de la conducerea ANP:

"Ei au mentalitate criminală. Era Bejan, seful ANP-ul. Bejan a mai fost băiat bun, lui i-a mai fost teamă. A venit doamna Prună si a băgat acolo un criminal, care nu mai da învoiri deloc. Bejan a mai dat, criminalul ăsta, nu. Scrie în lege că dacă refuzi învoirea, trebuie motivat. Ei spun că nu e drept, e vocaţie. Au băgat la ANP un mare criminal, care vrea să fie stăpân. Voi, familiile lor, bărbăţii voştri din ANP sunt criminali. Se cred stăpâni de sclavi. Criminalilor, lăsaţi oamenii în pace! Puşcăriile din România sunt nişte enclave care nu fac parte din teritoriul României, nu se respectă legea. Ca un bărbat să meargă acasă la femeia lui după 3-4 luni", a tunat şi fulgerat Becali.

Patronul echipei Steaua a povestit mai multe episoade cu Mate, unul dintre ofiţerii de la Poarta Albă, care a încercat să-l pună la punct pe investitorul formaţiei antrenate acum de Reghecampf:

"Pe Mate şi Bănuţă îi cunosc. Au si ei aceeaşi mentalitate. De exemplu, Mate. Eram bun prieten cu el. I-am spus: Băi, Mate, pentru ce dai tu amânări? Eram la biserică, el m-a luat în altar de gât, plângeam, m-am împărtăşit. Mate mi-a spus că o sa treacă. I-am spus: Nu mai da amânări la oameni, ce câştigi tu? Mate mi-a zis: "Am să mă gândesc la asta". M-am şi certat cu Mate la biserică, îmi facea semn să mă mut pe alt scaun. Mate mi-a zis: "Eu sunt Becali al puşcăriei". N-am avut ce să fac. E un militar torţionar".

Gigi Becali a vorbit şi despre demersurile pe care le-a făcut pentru a obţine învoiri.

"De ce spun că statul e format din oameni de nimic? Am fost la doamna Prună, am descoperit o Hotărâre a Înaltei Curţi irevocabilă care spunea aşa: că dacă eşti urmărit penal în alte dosare, n-ai voie la învoire. A descoperit doamna Vasii o Hotărâre a Înaltei Curţi în care se vorbea de prezumţia de nevinovăţie şi atunci trebuie să anulezi. Când le-a arătat doamna Vasii hotărârea, atunci au scos-o din regulamente. Ei nu le scoseseră. De frică au scos 4 puncte din regulament şi le-au băgat în Hotărâre de Guvern

Eu ce-am făcut? Am intervenit la finul lui Ponta şi i-am spus sa nu aprobe HG, pentru că acolo se încalcă legea şi e abuz în serviciu. Ponta a fost deştept şi a zis: demonstrează. A venit domnul Cioloş, a venit doamna Prună. Am arătat Hotărârea Inaltei Curti doamnei Prună. A luat copii. Când ce să văd? Guvernul Cioloş e penal pentru abuz în serviciu. Doamna Prună e penală. Îmi place de ea, e fată bună. Am mai vorbit eu cu ea.  Au încalcat o Hotărâre a Înaltei Curţi printr-o Hotărâre de Guvern. Lor nu le covine. Vor să fie stăpâni de sclavi. Au făcut o şcoală la mişto. Eu nu fac niciun pas înapoi. Le spuneam că sunt miliţieni, iar eu sunt Becali. N-am vrut sa mă supun nelegiuirii. Când am vazut ca fac abuzuri, le-am zis că nu merge cu mine. Când am dat un interviu, mi-a spus unul de la Jilava, directorul adjunct, că am trezit ursul ANP. Eu le-am zis ca sunt elefantul şi o să decapitez ursul vostru de la ANP".

Gigi Becali a încheiat intervenţia telefonică reiterând o plângere a sa: învoirile.

"Învoirile nu se dau. Să nu mai punem ofiţeri să conducă ANP-ul. Nu eşti ofiţer, eşti om de nimic, esti om barat, cu mentalitate criminală. Le-am trăit, le-am văzut, le-am simţit".

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
penitenciar Jilava