MENIU

Giganții PHARMA, în război după 2 ani de COVID: Moderna dă în judecată Pfizer pentru vaccin - Acuzații fără precedent

Război între giganții PHARMA după 2 ani de pandemie - Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech pentru vaccin - Acuzații fără precedent

Ciocnire fără precedent între coloșii Pharma după doi ani de pandemie. Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech pe care le acuză că i-au copiat tehnologia ARN mesager pentru vaccinul împotriva COVID-19, patentată cu ani în urmă.

Moderna a făcut un pas major vineri și a anunțat că își dă în judecată cei doi concurenți în lansarea vaccinului COVID-19, Pfizer (americană) și BioNTech (germană). Compania susține că au copiat tehnologia pe baza ARN mesager, brevetată încă din 2010. Moderna le acuză pentru încălcarea drepturilor de autor, ea fiind pionier al tehnologiei ARN mesager, pe care au copiat-o.

Moderna a precizat că nu are intenția să scoată vaccinul lor de pe piață, dar cere despăbugiri din partea Pfizer-BioNTech, fără să dea detalii despre suma la care se referă. Procesul a fost intentat de Moderna împotriva Pfizer-BioNTech la un tribunal din Massachusetts (SUA) și la Tribunalul Regional din Dusseldorf, Germania.

“Intentăm aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare ARNm căreia i-am pus bazele, în care am investit miliarde de dolari și pe care am brevetat-o ​​în deceniul care a precedat pandemia de COVID-19”, a declarat directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel.

PRINCIPALELE ACUZAȚII MODERNA ÎMPOTRIVA PFIZER -BIONTECH

„Pfizer și BioNTech au dus patru formule de vaccin diferite în faza de testare clinică, opțiuni care nu s-ar fi confundat cu tehnologia inovatoare Moderna. Totuși, au decis în cele din urmă să meargă mai departe cu un vaccin care are exact aceeași modificare chimică ARNm a vaccinului nostru”, a mai precizat Moderna în mesajul oficial.

Vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech anti-COVID-19 se bazează ambele vaccinuri ARN mesager, tehnologie puțin folosită înainte de a o introduce în dezvoltarea vaccinurilor în timpul pandemiei de coronavirus. Compania americană susține că cele două firme concurente au copiat tehnologia pe care a brevetat-o ​​între anii 2010 și 2016. Moderna susține că tehnologia ARN mesager a fost dezvoltată de oamenii de știință în 2010 și au fost primii care au validat-o în testările pe oameni în anul 2015.

Se prevede o bătălie juridică uriașă de 104 miliarde de dolari între cei doi mari furnizori de vaccinuri împotriva COVID-19 din lume, bazate pe tehnologia ARN mesager, scrie DailyMail. Se estimează că Pfizer și BioNTech vor avea vânzări de cel puțin 104 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2022. iar cifra va crește probabil și mai mult, după lansarea în lunile ce vin a noii formule a vaccinului pentu varianta și subvariantele Omicron.

Pfizer a câștigat până acum 68 de miliarde de dolari între 2021 și 2022, doar din vânzările vaccinului său împotriva COVID-19. În același timp, Moderna va încasa aproximativ 37 de miliarde de dolari în 2021 și 2022, din vânzările vaccinului său, potrivit primelor estimări.

ACUZAȚII FĂRĂ PRECEDENT - CUM A FURAT PFIZER formula ARN mesager de la MODERNA

A doua acuzație se referă la furtul de către Pfizer-BioNTech a formulei patentate de Moderna. 

„Pfizer și BioNTech au dus patru formule de vaccin diferite în faza de testare clinică, opțiuni care nu s-ar fi confundat cu tehnologia inovatoare Moderna. Totuși, au decis în cele din urmă să meargă mai departe cu un vaccin care are exact aceeași modificare chimică ARNmesager a vaccinului nostru”, a mai transmis Moderna.

Această a doua presupusă încălcare a drepturilor intelectuale include codificarea unei proteine Spike ​​​​de lungime completă pe care Moderna susține că oamenii săi de știință au dezvoltat-o ​​în timp ce creau un vaccin pentru coronavirusul care provoacă Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Deși vaccinul anti-MERS nu a intrat niciodată pe piață, studiile pentru dezvoltarea sa a ajutat Moderna să lanseze rapid vaccinul său anti-COVID-19, pe baza tehnologiei ARN mesager, folosit în studiile pentru MERS. 

Moderna a mai amintit că a ales să nu-și impună drepturile de brevet în timpul lansării vaccinurilor după ce pandemia s-a agravat la sfârșitul anului 2020, cu un număr uriaș de cazuri și decese. Dar a schimbat politica din primul an de pandemie în luna martie 2021. Moderna a anunțat atunci că își va aplica brevetele într-un mod în care nu va afecta cele 92 de țări considerate cu venituri mici sau medii, unde populația ar putea avea acces limitat la vaccinul anti-COVID-19.

Moderna a explicat însă și că se aștepta ca cele două companii Pfizer și BioNTech să-i respecte drepturile de proprietate intelectuală.

„Credem că Pfizer și BioNTech au copiat ilegal invențiile Moderna și au continuat să le folosească fără permisiune”, a declarat Shannon Thyme Klinger, reprezentantul serviciului juridic Moderna.

După explozia pandemiei de coronavirus în regiunea Wyhan din China, în decembrie 2019, și declararea pandemiei în martie 2020, primele care au dezvoltat un ser anti-COVID-19 au fost cei de la compania americană Moderna, singură, și compania americană Pfizer în parteneriat cu germanii de la BioNTech. FDA a acordat autorizația de utilizare de urgență a vaccinului anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech în decembrie 2020, iar la o săptămână distanță și vaccinului de la Moderna.