MENIU

Gheorghe Funar solicită anularea alegerilor. Care sunt motivele

<p>Gheorghe Funar </p>

Gheorghe Funar cere în mod oficial anularea alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie deoarece, susţine el, nu s-a asigurat egalitatea cetățenilor în fața legii.  

Gheorghe Funar solicită BEC anularea alegerilor din 2 noiembrie 2014. Principalele motive care obligă Biroul Electoral Central să adopte decizia de anulare a alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie a.c., susţine Funar, sunt următoarele:

"1. Au fost încălcate prevederile Constituției României, articolul 1, alin.5, articolul 16, alin.1, 2 și 3, articolul 31, alin.1, respectiv nu s-a asigurat egalitatea cetățenilor în fața legii, ajungându-se să fie asigurate privilegii pentru milioane de cetățeni români aflați în Țara-Mamă (care au putut vota în secții de votare la care au fost arondate 1.000 - 2.000 de persoane cu drept de vot), și discriminări pentru milioanele de cetățeni români aflați în străinătate (care au fost arondați circa 13.000 la o secție de votare).

Biroul Electoral Central și Curtea Constituțională nu au respectat prevederile articolul 31, alin.1 din Constituția României, respectiv dreptul la informație, care statează că „Dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit.” Ca urmare a încălcării acestui drept constituțional, alegătorii nu cunosc nici azi, în ziua votului, care dintre cei 14 candidați a fost sau este ofițer activ ori acoperit al unor Servicii Secrete românești sau străine, precum și care dintre ei a dobândit a doua cetățenie și care este aceasta.

2. A fost încălcat cu premeditare dreptul de vot a peste trei milioane de cetățeni români aflați în străinătate.

Cu toate că față de alegerile prezidențiale din anul 2009 a crescut cu circa două milioane  numărul românilor exilați din Țara-Mamă din cauza sărăciei, Ministerul Afacerilor Externe și Biroul Electoral Central au redus numărul secțiilor de votare din străinătate, la numai 294, iar numărul estimat al buletinelor de vot pentru cetățenii români aflați în străinătate a fost stabilit la numai 600.000 de buletine de vot.

Pe cale de consecință, în ziua de 2 noiembrie a.c. din numărul total al românilor cu drept de vot, aflați în străinătate, de peste patru milioane de cetățeni români nu a fost asigurat dreptul de vot pentru circa 3,5 milioane de alegători.

În tot cursul zilei alegerilor pentru funcția de Președinte al României, în 2 noiembrie a.c., la marea majoritate a secțiilor de votare au existat cozi uriașe, formate din multe mii de cetățeni români care au dorit să-și exprime dreptul de vot. Aflând din mass-media din România și din țările unde se află cele peste patru milioane de români cu drept de vot că nu le este asigurată în fapt exercitarea acestui drept de către Guvernul României și Biroul Electoral Central, peste trei milioane de alegători au renunțat să se mai deplaseze inutil în marile orașe ale lumii unde au fost organizate cele 294 de secții de votare din străinătate, la care au fost trimise din țară numai 600.000 buletine de vot. Este evident că peste patru milioane de români cu drept de vot aflați în străinătate nu au avut asigurat dreptul de vot, nefiind asigurate decât 600.000 de buletine de vot.

NU EXISTĂ NICIO PREVEDERE LEGALĂ CARE SĂ ÎI PERMITĂ GUVERNULUI ROMÂNIEI ȘI BIROULUI ELECTORAL CENTRAL SĂ TIPĂREASCĂ ȘI SĂ EXPEDIEZE PENTRU ALEGĂTORII ROMÂNI DIN STRĂINĂTATE UN NUMĂR MAI MIC CU 3,5 MILIOANE  BULETINE DE VOT DECÂT NUMĂRUL REAL AL CETĂȚENILOR. MAI MULT, LEGEA NR.370/2004, ÎI OBLIGĂ PE ORGANIZATORII ALEGERILOR SĂ TIPĂREASCĂ ȘI SĂ DISTRIBUIE UN NUMĂR MAI MARE AL BULETINELOR DE VOT CU 10% DECÂT NUMĂRUL TOTAL AL ALEGĂTORILOR CU DREPT DE VOT AFLAȚI ÎN STRĂINĂTATE.

Logic și practic, în condițiile în care ar fi fost asigurat dreptul de vot pentru circa 3,5 milioane de alegători aflați în străinătate ei ar fi putut influența decisiv numărul de voturi obținute de fiecare dintre cei 14 candidați la funcția de Președinte al României și tot ei ar fi decis, împreună cu alegătorii din Țara-Mamă, care dintre candidați s-ar fi situat pe primele două locuri și ar fi intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale, programate pentru ziua de 16 noiembrie 2014.

3. Pentru toți cei 14 candidați la funcția de Președinte al României a fost încălcat dreptul de a fi ales prevăzut la articolul 37 din Constituția României. S-a ajuns la încălcarea gravă a acestui drept fundamental al candidaților la funcția de Președinte al României deoarece Guvernul României împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central au încălcat grav dreptul de a alege pentru cel puțin 3,5 milioane cetățeni români aflați în străinătate. Adevărul este că Guvernul României nu dispune de informații corecte cu privire la numărul total al cetățenilor români din străinătate, respectiv nu cunoaște numărul cetățenilor cu drept de vot care se află în fiecare din țările lumii. În cazul cetățenilor români aflați în Italia și în Spania numărul acestora diferă cu câteva sute de mii în informațiile oferite de Guvernul României comparativ cu cele ale autorităților din cele două țări. Aceiași situație se regăsește, la o scară mai mică, în toate țările din lume în care au ajuns și muncesc cetățenii români.

Guvernul României împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central i-au sfidat, din nou pe alegătorii români, pe cel puțin 3,5 milioane de români aflați în străinătate, precum și pe cei 2,3 milioane de decedați înscriși în listele electorale permanente din România. Am convingerea că o bună parte dintre decedații înscriși în listele electorale permanente au declarații pe proprie răspundere și au votat pe liste suplimentare în multe secții de votare din Țara-Mamă, în ziua de 2 noiembrie a.c.

Având în vedere gravele încălcări ale Constituției României și ale Legii nr.370/2004, la care s-a ajuns prin numeroase fapte de natură penală, o parte aflate deja în cercetare la Direcția Națională Anticorupție,

Ținând seama de încălcarea dreptului de a alege Președintele României pentru circa patru milioane de cetățeni români,

Luând în considerare faptul că s-a încălcat grav dreptul de a fi ales pentru cei 14 candidați la funcția de Președinte al României,

VĂ SOLICIT SĂ DECIDEȚI ANULAREA ALEGERILOR DESFĂȘURATE ÎN ZIUA DE 2 NOIEMBRIE a.c PENTRU FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI  ȘI SĂ HOTĂRÂȚI RELUAREA LOR, CU RESPECTAREA ÎNTOCMAI A CONSTITUȚIEI ROMÂNIEI ȘI A LEGII NR.370/2004, PENTRU ZIUA DE 9 SAU 16 NOIEMBRIE 2014, URMÂND CA EVENTUALUL TUR DOI AL ALEGERILOR PREZIDENȚIALE SĂ FIE REPROGRAMAT PENTRU ZIUA DE 23 SAU 30 NOIEMBRIE 2014.

Fiind candidat la funcția de Președinte al României și constatând împreună cu Poporul Român că au fost grav încălcate Constituția României și Legea nr.370/2004, solicit Guvernului României, Autorității Electorale Permanente și Biroului Electoral Central să-și ceară scuze publice, iar principalii vinovați pentru cele întâmplate la alegerile prezidențiale din 2 noiembrie a.c., să-și dea demisia de onoare", precizează un comunicat al candidatului la prezidenţiale.