MENIU

Gestul care i-a dat de gol falsificatorii de bancnote și ce metode inedite foloseau

Bancomat

Falsificatorii de bani, care au încercat să umple bancomatele din cinci orașe din România cu aproape un sfert de milion de euro în bancnote false, au fost arestați pentru 30 de zile. Ultimele date din anchetă arată că cei doi bărbați își puneau scoci pe mâini pentru a nu lăsa în urmă amprente. Din cele aproape 500 de bancnote introduse în bancomate, doar șase au fost detectate de mașinării ca fiind falsuri. Polițiștii spun că niciuna nu a ajuns în circulație. 

Polițiștii spun că modul de operare era extrem de simplu. Cei doi bărbați, fără să vorbească între ei, mergeau cu taxiuri la un anumit tip de bancomate de la o singură bancă. În trei zile, cei doi bărbați au ajuns în cinci orașe, printre acestea București, Constanța și Târgoviște. Purtau benzi de scoci pe degete ca să nu lase amprente, iar apoi se făceau nevăzuți.

Surse din anchetă spun că tinerii au fost identificați în termen de 12 zile de când au plasat primele bancnote false.

Aparatele acceptau operațiuni de schimb valutar și depunere de valută. La percheziții, polițiștii au identificat inclusiv stupefiante în locuința unuia dintre falsificatori.

Bancnotele false făceau parte dintr-o serie despre care se știe la nivel european cât de dificil sunt astfel de bancnote de recunoscut cu ochiul liber. Practic, spun specialiștii, inclusiv experților le este greu să le diferențieze. Ca să poată fi deosebite de cele reale, este nevoie de echipamente speciale cu lumină ultravioletă și de analiză la microscop.

Bărbații sunt cercetați acum pentru înșelăciune, punere în circulație de valori falsificate și înșelăciune. Au fost reținuți pentru 30 de zile. Cei doi locuiesc în cartierle Rahova și Giulești și mai au antecedente pentru înșelăciune. 

Mai multe articole despre:
bancomate bancnote false