MENIU

Germania vrea să atragă din străinătate 400.000 de muncitori calificați pe an

Forta de munca în Germania FOTO: Profimedia

Noul guvern de coaliție al Germaniei dorește să atragă 400.000 de muncitori calificați din străinătate în fiecare an pentru a combate atât un dezechilibru demografic, cât și penuria de forță de muncă în sectoare cheie care riscă să submineze redresarea după pandemia de coronavirus, relatează Reuters.

„Lipsa muncitorilor calificați a devenit atât de gravă până acum încât încetinește dramatic economia noastră”, a declarat Christian Duerr, liderul parlamentar al Democraților Liberi (FDP), pentru revista de afaceri WirtschaftsWoche.

Social-democrații cancelarului Olaf Scholz, libertarianii lui Duerr de la FDP și Verzii ecologiști au convenit în acordul lor de coaliție asupra unor măsuri precum un sistem de puncte pentru specialiștii din țări din afara Uniunii Europene și ridicarea salariului minim național la 12 euro pe oră pentru a face munca în Germania mai atractivă.

Institutul Economic German estimează că forța de muncă se va micșora cu peste 300.000 de persoane în acest an, deoarece sunt mai mulți lucrători în vârstă care ies la pensie decât cei tineri care intră pe piața muncii.

Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 în 2029, lăsând în 2030 o penurie acumulată de persoane cu vârstă de muncă de aproximativ 5 milioane.

Numărul germanilor angajați a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus.

După decenii de natalitate scăzută și migrație inegală, o forță de muncă în scădere reprezintă, de asemenea, o bombă demografică cu ceas pentru sistemul public de pensii din Germania, în care mai puțini angajați sunt împovărați cu sarcina de a finanța pensiile unei mase tot mai mari de pensionari care se bucură de o speranță de viață mai lungă.