MENIU

Germania vrea accelerarea discuţiilor pentru a aduce statele din Balcanii de Vest mai aproape de UE. Oficial: Nicio nişă nu trebuie creată

Hartă Balcanii de Vest/Wikipedia

Ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a exprimat, vineri, în favoarea accelerării discuţiilor pentru a aduce statele din Balcanii de Vest mai aproape de Uniunea Europeană.

Potrivit oficialului german, nu ar trebui să se mai piardă timp în eforturi de integrare şi armonizare.

"Nicio nişă nu trebuie creată în Balcani în care Rusia sau alt actor se poate instala", a spus Baerbock, după discuţii omoloaga sa slovenă Tanja Fajon la Berlin, relatează DPA, preluat de Agerpres. 

"Balcanii de Vest se află din punct de vedere geografic în mijlocul UE. De asemenea, trebuie să aducem într-un final oamenii din Balcanii de Vest în centrul nostru politic", a pledat Baerbock.

Mai mult, ea a arătat că UE ar fi trebuit să-şi îndeplinească promisiunea de a deschide negocierile de aderare în special cu Macedonia de Nord şi Albania.

"Este în interesul nostru strategic şi este de asemenea o chestiune de credibilitate", a mai spus Annalena Baerbock, avertizând că dacă UE nu-şi îndeplineşte promisiunile, altcineva va veni cu alte promisiuni.

În prezent, negocierile de aderare sunt în curs cu Muntenegru şi Serbia. În martie 2020, Consiliul European a fost de acord să deschidă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, în timp ce Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo sunt potenţial candidate la aderarea la UE.
Balcanii de Vest sunt denumite statele din fosta Iugoslavie (fără Slovenia și Croația) și Albania, care în urma aderării României și Bulgariei la Uniunea Europeană au devenit următoarea țintă de extindere a organizației în Peninsula Balcanică, neexistând însă un calendar precis al aderării.

Practic, cu excepția Albaniei, aceste state nu fac parte din organizația NATO, deși aspiră să adere la aceasta. În schimb, începând cu 2007, aceste state fac parte din CEFTA (Acordul central-european de liber schimb), împreună cu Republica Moldova.

Statele Balcanilor de Vest sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia, Muntenegru și Serbia.

 

Mai multe articole despre: