MENIU

Germania nu exclude o colaborare cu Rusia pentru producția de vaccinuri anti-Covid. Condiția pusă de Berlin

Angela Merkel și Vladimir Putin

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a discutat la telefon cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre posibilitatea unei colaborări în vederea explorării creării unei capacităţii comune de producţie de vaccinuri împotriva Covid-19. Informația a fost confirmată miercuri de guvernul de la Berlin.

În discuția cu liderul rus, care a avut loc marți, Merkel a subliniat că ”este deschisă unei cooperări bilaterale cu obiectivul facilitării capacităţii productive (pentru vaccinuri - n.red) în Europa”, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Ulrike Demmer.

Întrebată dacă Germania ar pune la dispoziția populației vaccinul rusesc Sputnik-V, sursa citată a răspuns că, ”dacă este vorba despre deschiderea capacităţii productive în Europa pentru fabricarea vaccinului rusesc”, acest lucru ar fi posibil numai după autorizarea acestuia de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Sebastian Gulde, citat de Agerpres, a declarat că ”de îndată ce va exista o cerere de autorizare, aceasta va fi analizată corespunzător de către EMA”. Oficialul german a adăugat că, din câte știe, o astfel de cerere nu a fost făcută de Institutul Gamaleia, producătorul vaccinului rusesc.

Precizările au fost făcute după ce, marți, guvernul rus a făcut publică informația privind discuția celor doi lideri. 

Discuțiile despre posibilitatea unei colaborări bilaterale au loc în contextul în care, până acum, două companii germane au dezvoltat astfel de vaccinuri. Cel produs de BioNTech, în colaborare cu Pfizer, a primit deja aprobarea EMA, iar cel realizat de CureVac se află încă în faza testelor clinice. La rândul său, Rusia a fost prima țară care a anunțat, încă din august, acordarea dreptului de utilizare a unui vaccin împotriva coronavirusului - Sputnik-V. Anunțul a fost făcut la mai puțin de două luni de la începerea testelor pe oameni. Comunitatea internațională și-a exprimat însă rezerve cu privire la eficiența și siguranța vaccinului, întrucât nu ar fi fost suficient testat, însă acum mai multe țări, printre care Argentina și Ungaria, îl folosesc.